SAD sankcije: debakl ili razvoj kineske industrije čipova

Analitičari smatraju da sankcije koje predvodi SAD prema Kini, naprotiv, mogu da utiču na bolji razvoj kineske industrije čipova, ali i na štetu američkih firmi

SAD sankcije: debakl ili razvoj kineske industrije čipova

Iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih država stižu upozorenja stručnjaka iz industrije čipova da bi sankcije prema Kini koje predvodi upravo SAD, kontradiktorno, mogle da proizvedu štetu američkim firmama. Uz to, oni tvrde da bi to umesto da unazadi, upravo moglo da utiče na još bolji razvoj kineske industrije čipova, piše DW.

SAD ozbiljno rizikuju da nanesu štetu sopstvenoj tehnološkoj industriji ukoliko nastave sa sankcijama prema Kini, objašnjava izvršni direktor američke kompanije Nvidia Džensen Huang.

On upozorava da je Kina važno tržište za tehnološku industriju i da ukoliko ne bude mogla da kupuje od SAD, sama će izgraditi šta joj je potrebno, te da SAD moraju da budu oprezne.

Iz Južne Koreje takođe stižu apeli da SAD preispita svoje odluke. Seul je zabrinut da će američke sankcije prema Kini kojima se nedavno pridružio i Japan, štetno uticati na južnokorejske kompanije za proizvodnju i dizajn poluprovodnika. 

Međutim, ovo nije jedini aspekt sankcija. Profesor sa Nacionalnog Univerziteta Singapura Aleks Kapri tvrdi da su američke sankcije već stvorile širok spektar kolateralne štete američkim preduzećima i građanima. To se desilo jer im je uvođenjem sankcija postalo zabranjeno da prodaju opremu kineskim kompanijama, ili da rade za kompanije koje je Vašington stavio na crnu listu.

Dekster Roberts iz američkog Atlantskog saveza kaže da je Vašingtonu i saveznicima koji su se pridružili sankcijama prema Kini u stvari teško da sprovedu mere kontrole izvoza na strateški način. Većina kompanija koje investiraju u SAD industriju, takođe imaju svoje poslovne interese u Kini što komplikuje stvari. 

Kineski pogled na SAD sankcije

U Kini sa druge strane, neki od rukovodilaca čip industrije izrazili su zabrinutost zbog sankcija gledajući na njih kao korak unazad za industriju. 

Kineski šef države Si Đinping je u svetlu novih dešavanja u industriji poluprovodnika istakao da je važno samopouzdanje u nauci i tehnologiji, te da je to ključno za unapređenje Pekinga u modernizaciji. Tada je pozvao kineske kompanije da „preduzmu dalje korake“ kako bi se ostvario veći napredak u osnovnim tehnologijama. 

S druge strane, stručnjak u industriji Pei Čen-Liu, kaže za DW da sankcije prave debakl Kini u pokušaju da ona razvije nove procese za proizvodnju poluprovodnika i čipova u budućnosti.

On tvrdi da će proizvodnja poluprovodnika zbog toga verovatno biti ograničena na proces od 14nm i da će Kini biti teže da reši ovu prepreku jer neće moći da nabavi potrebnu opremu iz Japana, SAD ili Holandije.

Nanometarski proces u čipovima je vezan za različite generacije tehnologije njihove proizvodnje, pa su tako najnapredniji čipovi napravljeni u 3nm procesu. A pooštrene mere prema Kini u ovoj industriji bi mogle da utiču i na mnoge druge srodne branše.
Američko-kineski odnosi oko tehnologije čipova postali su još zategnutiji kada je Kina kao odgovor na niz američkih sankcija zabranila upotrebu i korišćenje čipova američke kompanije Micron. Sankcije između ostalog podrazumevaju i strože izvozne kontrole poluprovodnika za Kinu, a pridružile su im se države američki saveznici, uključujući i Japan.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. vladat1

    Tačno je da je Kina poslednjih godinu, dve zaglavljena na 14mm. Isto tako nije tajna, da je dala šlepere para svojim fimama za razvoj, blisko povezanim sa partijom. To sve nije dalo toliko uspeha koliko kupovina stranih firmi i stručnjaka. U tom poslu niko nije bolji od Amerikanaca. Kineskoj mašini, koja ima ima lufta, trebaće neko vreme da se pokrene. Kada se to desi, imaćemo zdravu konkurenciju i pristupačnije cene. Pre neki dan sam gledao kako na desktop matične ploče ugrađuju procesore od lap topa. To sve radi na nekom "neobičnom" Legacy bios u.

    Živimo u vremenu kada se piše neka nova istorija

  2. smith_bre

    Kinezi i zdrava konkurencija u istoj rečenici

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi