Ako vam RTX 4090 nije dovoljna, možda da probate overklok na 4 GHz?

Grafička karta Nvidia GeForce RTX 4090 oborila je svetski overklok rekord, prešavši brzinu takta od 4 GHz uz pomoć hlađenja tečnim azotom

Ako vam RTX 4090 nije dovoljna, možda da probate overklok na 4 GHz?

Profesionalni overkloker Alen Golibersuh oborio je svetski overklok rekord grafičke karte koristeći Nvidia GeForce RTX 4090 i tečni azot koji je uspeo da joj poveća brzinu takta preko 4 GHz, objavio je on na svom Instagram nalogu.

Fabrička frekventna barijera za ovaj GPU model iznosi 2,5 GHz, ali Golibersuh je uspeo da je poveća, odnosno „overklokuje“ prvo na 4005 MHz, a ubrzo zatim i na 4020 MHz, što je najveća brzina brzina takta neke grafike ikada.

On je tako uspeo da obori svetski rekord koji je bio postavljen samo nekoliko sati ranije kada je još jedan profesionalni overkloker sa internet imenom Cens uspeo da dovede RTX 4090 na takt od 3795 MHz.

Za overklok od preko 4 GHz, Golibersuh je za ovaj proces koristio Asus ROG Matrix RTX 4090 grafiku, koja nije još uvek u prodaji. Interesantno je da ova grafika već dolazi sa svojim tečnim hlađanjem, što je pomoglo u procesu overkloka. Naravno, dok je tečno hlađenje OK za gejmere, ono nije dovoljno za obaranje rekorda, pa je hlađenje modifikovano i korišćen je tečni azot, da bi se temperatura GPU-a spustila na minus 192 stepena Celzijusa.

U izjavi za PC Mag, on kaže da je postizanje takta preko 4 GHz bilo uspešno, ali ne i lako, te da nije siguran da li ćemo ikada videti takt od 5 GHz za neku grafiku.

Kada je u pitanju procesor, overkloker je koristio Intel Core i9 13900K, koji je takođe nedavno oborio rekord overkloka dostigavši takt od nestvarnih 9 GHz.

Međutim, uskoro možda dobijemo i novi rekord ukoliko se Golibersuhov rival sa Twitter imenom Cens odluči da vrati svoje mesto u svetskom rangiranju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi