Nvidia sprema RTX 5090, duplo brži od 4090

Prve informacije o 3nm Nvidia Blackwell grafičkom procesoru na sledećoj generaciji GeForce RTX 5090 grafičkih karti, izazivaju euforiju kod ljubitelja hardvera

Nvidia sprema RTX 5090, duplo brži od 4090

Nvidia GeForce RTX 40 Ada Lovelace generacija grafičkih karti je veoma popularna, a RTX 4090 flegšip trenutno važi za najbržu i najbolju gejming grafičku kartu današnjice. Kako vreme prolazi, tako se ponuda RTX 40 modela popunjava sa jeftinijim i svima dostupnijim mejnstrim derivatima. To je već uobičajeno i trenutak kada počinjemo da gledamo unapred i mislimo na sledeću generaciju Nvidia RTX 5090 grafičkih karti.

Zapravo već u decembru prošle godine su se pojavili prvi nagoveštaji o tome kako je Nvidia već verifikovala prve prototip primerke sledeće generacije 3 nm Blackwell grafičkih procesora.

Pre nekoliko dana je odjeknula nova vest koju je objavio RedGamingTech i time preuzeo inicijativu kada je u pitanju podela nova saznanja i informacije o Nvidia RTX 50 seriji grafičkih karti.

Nvidia GeForce RTX 5090 stiže sa uočljivo boljim karakteristikama

Prema ovom izvoru nova generacija Nvidia GeForce grafičkih karti poput GB102 će i dalje koristiti jedan grafički procesor. Sa druge strane GPU verzije za velike data centre će koristiti čiplet topologiju tačnije rečeno MCM (Multi-Chip-Module) mešusobno povezanih brzim intekonekcijama.

U pogledu specifikacija, novi GeForce RTX 5090 će biti zasnovan na GB102 arhitekturi sa 144 Streaming MultiProcessors (SM) klastera, koji će sadržati ukupno 18432 CUDA izvršnih jezgara nove generacije. To je tačno 12.5% više od postojećg RTX 4090 Ada flegšip modela. Pored toga će imati na raspolaganju 96 MB drugostepene (L2) keš memorije i biće opremljen sa GDDR7 video memorijom povezanom sa grafičkim procesorom preko magistrale širine 384-bita. Novi RTX 5090 će koristiti PCIe x16 interfejs komunikacije na bazi 5. generacije PCIe putanja, prenosi, Kuai Technology.

Zahvaljujući naprednom TSMC 3nm proizvodnom postupku, koji je za ovu priliku specijalno prilagođen Nvidia grafičkom procesoru nove generacije, energetska efikasnost će biti dalje unapređena uz istovremeno povećanje radne frekvencije, a koja bi prema prvim najavama mogla da pređe granicu od 3 GHz. U skladu sa ovim se očekuju i značajno bolje performanse, a pominje se ubrzanje u rasponu od 2-2.6x bolje u odnosu na postojeću GeForce RTX 40 seriju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
 1. milimili86

  KOntam da nece pre 2025 godine...

 2. Sve mi se čini da ću morati da založim oba bubrega da sebi priuštim ovako nešto.

 3. Labello

  I onda upalis RT 4K full native i imas 20 fpsa. :D


  View image at the forums

 4. kUdtiHaEX

  Duplo brza, tri puta skuplja i 30 FPS u 4k. A da i troši 800 W


 5. View image at the forums

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi