AnandTech se gasi nakon 27 godina

Nakon 27 godina rada zatvara se AnandTech, ostavljajući za sobom bogatu arhivu i aktivne forume

AnandTech se gasi nakon 27 godina

Sajt za ljubitelje hardvera, koji je bio uticajan u svetu tehnološkog novinarstva zahvaljujući svojim detaljnim recenzijama i analizama komponenti, prestaje s radom nakon skoro tri decenije izveštavanja o računarima.

Poslednji glavni urednik AnandTech-a, Ryan Smith, objavio je ovu vest jutros u oproštajnom postu, napisavši: “…Malo šta traje zauvek, a tržište za pisano tehničko novinarstvo nije ono što je nekada bilo – niti će ikada više biti isto. Dakle, došlo je vreme da AnandTech završi svoj rad i prepusti sledećoj generaciji tehničkih novinara da zauzmu svoje mesto u duhu vremena.”

AnandTech je osnovan 1997. godine od strane Ananda Lala Shimpi-ja, koji je vodio sajt sve do svog povlačenja iz novinarstva 2014. godine, kada je prešao da radi za Apple kao deo tima koji je razvio Apple procesore iz M serije.

Pre nego što je napustio sajt, Shimpi je 2011. godine razgovarao sa The Verge-om o svojim frustracijama zbog “kablovske televizifikacije interneta” – ili prelaska internet medija sa visokokvalitetne, dubinske analize ka senzacionalizmu i klikbejt sadržaju:

Koji trend te najviše frustrira?

Nešto što zovem kablovska televizifikacija interneta. Poslednjih nekoliko godina čini se da postoji trend udaljavanja od potpune razumljivosti sadržaja na internetu ka principima moderne mejnstrim medijske industrije (senzacionalizam i opšte gluposti koje se vide na američkim kablovskim TV vestima). Tranzicija nije ni blizu završena, ali osećam da je to pravac u kojem se stvari kreću. Moramo učiti iz grešaka naših prethodnika, a ne ih ponavljati s boljom tehnologijom.

AnandTech kao sajt se trudio da se odupre tom trendu, na šta se Smith takođe osvrnuo u svom oproštajnom postu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Tokom godina, sajt je izgradio lojalnu publiku među ljubiteljima hardvera, velikim delom zahvaljujući svojim detaljnim recenzijama matičnih ploča, čipova i drugih hardverskih komponenti. Kvalitet njegovih analiza učinio ga je resursom za graditelje računara, akademike, kolege novinare i sve one koje fascinira unutrašnji rad računara.

Kada se bilo koji omiljeni sajt zatvori, uvek se postavlja pitanje šta će se dogoditi sa sadržajem. Za sada, obožavaoci AnandTech-a mogu odahnuti. Smith piše da će Future PLC, izdavač AnandTech-a, zadržati arhivu sajta na neodređeno vreme. Aktivni AnandTech forumi će takođe nastaviti sa radom, prenosi The Verge.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. jorgovan

    wow, kraj jedne ere. Dugo ga nisam posećivao... valjda od kada mi je hardver postao potpuno nebitna stvar u životu.

    Citali si se pojedini tekstovi od slova do slova.

  2. Marti Misterija

    Auh, nekad je bio obavezna literatura, steta, lepa istorija iza njih...

  3. Alister

    Svaka cast, zavrsili su sa stilom ... respect !

    The AnandTech Forums will also continue to be operated by Future’s community team and our dedicated troop of moderators. With forum threads going back to 1999 (and some active members just as long), the forums have a history almost as long and as storied as AnandTech itself (wounded monitor children, anyone?). So even when AnandTech is no longer publishing articles, we’ll still have a place for everyone to talk about the latest in technology – and have those discussions last longer than 48 hours !

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi