Android sigurno propada, ako ga odvoje od Google-a

Razdvajanje Android-a od Google-a kao deo antimonopolskih mera, moglo bi značiti definitivan kraj za ovaj operativni sistem, upozoravaju stručnjaci

Android sigurno propada, ako ga odvoje od Google-a

Kao deo antimonopolske akcije protiv Google-a, Ministarstvo pravde SAD-a predložilo je meru koja bi razdvojila Android i Chrome od kompanije Google. To je posledica presude iz avgusta 2024. godine, u kojoj je utvrđeno da je Google zloupotrebio monopolski položaj.

Slažemo se da Google zloupotrebljava svoju moć i da bi trebalo uvesti stroge sankcije kompaniji. Google nije vaš prijatelj niti “fina kompanija”; to je jednostavno još jedna tehnološka kompanija koja kontroliše softver koji pokreće sedam od deset telefona na svetu. Potrebno je ograničiti njenu moć.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ova situacija ima istu težinu kao i prošli put kada se pričalo o razbijanju Google-a. Dok se sve žalbe i alternative ne iscrpe, stvari ostaju nepromenjene.

Ako se to ipak dogodi, možda bi trebalo da kupite iPhone jer će Android uvenuti i nestati.

Android ne donosi direktan profit 

Google ne zarađuje direktno od Androida. Ne tvrdimo da Android nije profitabilan za Google, ali troškovi razvoja, održavanja, hostinga i primene besplatnog operativnog sistema za pametne telefone su ogromni, dok direktan profit od njega ne postoji.

Google zarađuje više novca zato što Android postoji. Android omogućava Google-ovim besplatnim aplikacijama i uslugama da izgrade opsežne reklamne profile za svakog ko ih koristi. Prikupljanje tih podataka omogućava Google-u da naplaćuje više za svoje reklamne usluge i privlači veliki broj oglašivača. Svi brendovi, od tehnoloških proizvoda do prehrambenih artikala i odeće, oglašavaju se putem Google-a, a njihovi oglasi su efikasniji od onih drugih kompanija, delimično zahvaljujući milijardama Android telefona u svakodnevnoj upotrebi.

Na kraju, kada se finansije saberu, Android je neto korist za Google. Ali za bilo koga drugog, to bi bio veliki trošak, piše Android Central.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi