Android telefoni i sateliti = tačnija vremenska prognoza

Globalni naučni projekat povezuje Android mobilne telefone sa satelitima kako bi se poboljšala preciznost vremenske prognoze.

 
Svi znamo da vremenska prognoza i nije baš najpreciznija, ali čini se da Evropska svemirska agencija aktivno radi da to poboljša. Naime, kampanja Camaliot, koju ova organizacija finansira, pokušava da korisnike Android mobilnih telefona širom sveta učini delom svog projekta koji za cilj ima da unapredi vremensku prognozu korišćenjem GPS sposobnosti ovih mobilnih uređaja.Aplikacija Camaliot funkcioniše na uređajima koji imaju verzije Android operativnog sistema od 7 pa na dalje. Kako sve to funkcioniše? Telefoni ili drugi mobilni uređaji koji imaju GPS tragaju za signalima iz mreže satelita koji imaju fiksnu orbitu. Istraživači smatraju da mogu da upotrebe upravo ovu vezu između satelita i mobilnih uređaja koju koristi GPS kako bi došli do tačnijih informacija o zemljinoj atmosferi.Na primer, količina vode u atmosferi može da utiče na dužinu putovanja signala kroz vazduh do mobilnog uređaja. Ova aplikacija skuplja potrebne informacije, poput jačine satelitskog signala, razdaljine između satelita i uređaja, kao i tipa mobilnog uređaja. Sa dovoljno sakupljenih informacija, naučnici će moći da tako dobijene informacije spoje sa podacima o vremenskim prilikama koje trenutno poseduju kako bi predstavili tačniju dugoročnu prognozu.Takođe, naučni tim se nada kako će uspeti da dalje unapredi ovaj model uz upotrebu mašinskog učenja. Uz to, pokušaće da upotrebe informacije o zemljinoj jonosferi kako bi napravili bolje prognoze za udaljenije delove zemljine atmosfere i dalje unapredili tačnost naše vremenske prognoze.
 

Suštinski, ovaj projekat se bazira na prikupljanju što veće količine informacija sa svih strana sveta i iz različitih skupova satelita u zemljinoj orbiti. Iako i stariji mobilni uređaji mogu da instaliraju ovu aplikaciju, najpodesniji su noviji modeli koji imaju dvofrekventne risivere, koji istovremeno mogu da primaju dva signala sa dve različite satelitske frekvencije. Jednostavno, ovako bi dobili više informacija posredstvom jednog uređaja, piše The Verge.Neki od telefona sa ovakvim risiverima su Google Pixel 4a, Samsung Galaxy S21, kao i svi ostali koji imaju snažne Qualcomm Snapdragon 5G čipsete. Za sada, ova aplikacija ne postoji za iPhone.Dakle, preciznija vremenska prognoza upotrebom velikog broja mobilnih uređaja širom sveta? Zvuči veoma zanimljivo, pa svakako vredi propratiti kako će se ova aplikacija razvijati u budućnosti i do kakvih će podataka i prognoza doći.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi