Apple i Samsung žele da kupe i preuzmu Intel

Apple i Samsung navodno razmatraju preuzimanje Intela, što bi moglo dovesti do porasta cena i većeg uticaja na proizvodnju pametnih telefona i isporuku procesora

Apple i Samsung žele da kupe i preuzmu Intel

Kako proizvođači pametnih telefona insistiraju na tanjim, a bržim uređajima, debljina samog procesora u telefonu postaje ključna karakteristika. Zbog toga nije iznenađujuće da nove informacije iz industrije sve češće pominju kako su Apple i Samsung poprilično angažovani u pravcu pripajanja i kupovine Intela.

Savremeni flegšip pametni telefoni trenutno koriste 3 nm čipove. Ako proizvođači poput Apple-a i Samsunga žele da zadrže tanki dizajn modernih telefona uz povećanje performansi, biće im potrebni još manji i tanji procesori. Iako prosečan korisnik verovatno ne mari za ove promene, u pozadini se vodi prava bitka.

Na primer, Apple je navodno obezbedio celokupnu zalihu 2 nm čipova od kompanije TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) za doglednu budućnost. S druge strane, Samsung pokušava da razvije sopstveni 1,4 nm čipset do 2027. godine, što mu zasad ide prilično teško.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Informacije sugerišu da čak ni iPhone 17 neće imati 2 nm procesore, što pokazuje da je industriji potrebno dodatno vreme da bi dostigle ovaj nivo. U međuvremenu, Samsung je morao da odustane od Exynos procesora za predstojeće Galaxy S25 telefone, zbog veoma loše stope ispravnih čipova i prinosa proizvodnje generalno koji iznosi samo 10 procenata.

Imajući ovo u vidu, preuzimanje Intela itekako ima logike. Šta bi preuzimanje Intela značilo za prosečnog korisnika? Prvo, možete očekivati porast cena. Ako neka od ovih kompanija uspe da obezbedi pouzdanu proizvodnju sopstvenih čipseta, moći će da diktira cene. Uz to, sa većom kontrolom nad proizvodnjom, bi se izbegli poremećaji u snabdevanju, a što bi osiguralo stabilnija godišnja izdanja proizvoda.

Ako Apple preuzme Intel i uspe da razvije interne modeme za iPhone, mogli bi zabeležiti rekordne profite. Ako Samsung preuzme Intel, konačno bi mogao da opremi sve svoje uređaje Exynos čipovima, bez negativnih reakcija korisnika, prenosi Phone Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi