Apple izvesno gubi poziciju tehnološkog lidera i najvrednije kompanije, ukoliko podbaci na ovom važnom polju

Analitičari koji prate poslovanje i vrednost kompanija na tržištu akcija, smatraju da bi Apple veoma lako mogao da izgubi epitet najvrednije kompanije na svetu i giganta koji diktira globalne tehnološke trendove sutrašnjice, ukoliko podbaci na polju razvoja generativne veštačke inteligencije

Apple izvesno gubi poziciju tehnološkog lidera i najvrednije kompanije, ukoliko podbaci na ovom važnom polju

Apple iPhone 16 već sada nezvanično bije epitet nezanimljivog uređaja zbog nedostatka zanimljivih funkcija koje bi mogle privući veći broj korisnika od dosadašnjih modela. To znači da Apple možda neće isporučiti toliki broj telefona koliko su bile prvobitne procene početkom ove godine.

Međutim to nije najgora vest.  Jedan od analitičara ima još loših informacija koje bi trebalo zabrinuti investitore kompanije Apple, a to je gubitak statusa „najvrednije kompanije na svetu“, ali pod uslovom da servisi i usluge generativne veštačke inteligencije, kompanije Apple koje treba da izađu nešto kasnije tokom ove godine, ne ispune očekivanja.

NVIDIA vrlo lako može prestići Apple i preotme epitet najvrednije kompanije na svetu, ukoliko razvoj servisa generativne veštačke inteligencije kompanije Apple ne ostvare značajniji uspeh i time ne doprinesu novom poslovnom zamahu giganta iz Kupertina.

Apple u potencijalnom problemu, Nvidia diše za vratom

Prethodna procena je bila da će Apple isporučiti između 220 i 225 miliona iPhone jedinica tokom ove godine. Međutim, analitičar Ming-Chi Kuo je revidirao ove brojke i sada veruje da će prodaja Apple telefona dostići samo 200 miliona jedinica tokom ove godine, prenosi wccftech.

Međutim, Apple ima priliku da se snažno vrati i zadrži svoju poziciju najvećeg proizvođača pametnih telefona na svetu, pomoću svojih generativnih AI funkcija. Apple A18 SoC, koji će navodno debitovati u seriji iPhone 16 telefona kasnije ove godine, će navodno imati unapređeni Neural Engine koji će upravljati generativnim funkcijama u okviru iOS 18 operativnog sistema.

Ne samo to, već se šuška da je Apple ugradio poboljšani sistem mikrofona u svoju novu iPhone 16 seriju telefona sa boljim odnosom signala i šuma. Ovo će biti od izuzetne koristi za jasnoću glasovne komunikacije, pa će Siri moći jasno da registruje i  tačnije izvršava glasovne komande i ostale funkcije.

Takođe se pretpostavlja da će Apple prikazati svoju verziju „chatbot-a“ kasnije ove godine na Apple WWDC 2024 manifestaciji. Interno se ovaj „chatbot“ naziva „Apple GPT“ i trebalo bi da se ponaša slično kao ChatGPT. Izgleda da je Apple duboko zagazio u razvoj veštačke inteligencije polažući velike nade u razvoj ove oblasti naprednih  usluga, što znači da će njegovi ogromni resursi i talentovani tim, pomoći u razvoju niza zanimljivih i uzbudljivih funkcija.

Međutim, slično propasti ‘Projekta Titan’, koji je bio Apple projekat autonomnog vozila, Apple bi možda trebalo da se suzdrži od visokih ambicija i očekivanja, bar za neko vreme, jer ako njegove generativne AI funkcije ne budu radile kako se očekuje, Kuo veruje da bi kompanija mogla izgubiti svoju poziciju najvrednije kompanija na svetu na čije bi mesto odmah mogla da uskoči i preuzme NVIDIA.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi