Apple planira da se iPhone proizvodnja iseli van Kine

Nakon Kine, Apple planira da se iPhone proizvodnja preseli, a na meti su nove fabrike u Vijetnamu i Indiji.

U poslednjih nekoliko nedelja, kompanija Apple ubrzala je planove da se iPhone proizvodnja ili bar njen deo izmesti van Kine, koja je poslednju dekadu bila dominantna kada je u pitanju proizvodnja Apple uređaja, piše WSJ.

Apple je počeo da obaveštava svoje dobavljače da aktivno planiraju sklapanje uređaja van Kine, ali i dalje negde u Aziji, što znači da će Foxconn, kompanija koja vodi sklapanje u Kini da smanji svoj udeo.

Izvori kažu da je Apple ubrzao proces izmeštanja svoje proizvodnje nakon haosa koji se desio u mestu zvanom iPhone City, delu grada Žengžou u Kini u kojem preko 300.000 ljudi radi u fabrici koju vodi Foxconn, u kojoj se prave iPhone telefoni i drugi iPhone proizvodi. U jednom trenutku je Foxconn bio zadužen za sklapanje oko 85% iPhone Pro linije.

Ova fabrika je bila u centru medija u svetu zbog ozbiljnih protesta zbog Covid-19 ograničenja i plata. I sve to samo godinu dana nakon događaja koji su znatno oslabili kinesku sposobnost da bude proizvođač broj jedan na svetu. Posledica svega toga je da Apple više ne želi da ima toliko poslovanja samo na jednoj lokaciji, već želi diverzifikaciju.

Pominju se i dve kineske kompanije koje su aplicirale da dobiju deo proizvodnje (sklapanja) Apple uređaja – Luxshare Precision Industry i Wingtech Technology, i da ta proizvodnja treba da bude izmeštena van Kine.

Međutim, uključivanje novih kooperanta u proces proizvodnje nikako nije lako, posebno kada se radi o novim proizvodima koji treba da se proizvode samo na osnovu planova koje šalje Apple. Pitanje je da li kompanije iz Indije i Vijetnama imaju sposobnost da odgovore na rigorozne zahteve najveće kompanije na svetu.

Apple i Kina već desetinu godina unazad funkcionišu simbiotički, ali je izgleda došlo vreme da se ta veza promeni. Naravno, ovakva tradicija se ne prekida preko noći, već u koracima, inače bi to značajno poremetilo proces proizvodnje i lanac nabavke, a samim tim i isporuke.

Ali ono što je sigurno je da je proces tranzicije otpočeo, i da su za to odgovorna dva velika uzroka. Jedan je da mladi kineski naraštaji više ne žele da rade za skromne nadnice, sklapajući skupu elektroniku za ostatak sveta. Drugi problem je Covid-19, koji brine Apple i druge zapadne kompanije, jer Kina, tri godine nakon izbijanja epidemije i dalje ima ozbiljnih problema sa rešavanjem širenja virusa. Ovo za posledicu ima karantin i zatvaranje fabrika, što utiče na proces proizvodnje i lanac nabavke, u vreme kada su se mnoge zemlje koliko-toliko vratile u doba pre pandemije.

Dodajte svemu tome i ekonomske tenzije koje su pokrenule Trampove i Bajdenove administracije, a koje žele da ograniče brzi napredak kineske vojne tehnologije, kao i sankcije i visoke namete na kinesku robu koja stiže u SAD i jasno vam je zbog čega Apple želi da smanji zavisnost od Kine.

Prema planovima, Apple želi da prebaci proizvodnju na Indiju i to u meri od 40 do 45% u poređenju sa manje od 10% koliko sada dolazi iz Indije. Sa druge strane, dobar deo bi takođe trebao da preuzme i Vijetnam, posebno za uređaje kao što su AirPods, pametni satovi i laptopovi.

Sa druge strane, kineska vlada zdušno podržava Apple poslovanje zbog rasta radnih mesta, uprkos protestima koji su se dešavali u Foxconn fabrikama. Propagandna štampa kineske Komunističke partije navela je u novembru da je Apple iPhone proizvodnja u ovoj zemlji direktno ili indirektno odgovorna za više od milion poslova, što nikako ne mora biti daleko od istine. Impresivna je i činjenica da je Foxconn grupa odgovorna za 3,9$ izvoza cele Kine u 2021. godini.

Foxconn pokušava da ubedi radnike da se vrate sa povećanjem plata, jer je božićni period jako bitan po pitanju količine novih proizvoda koje Apple želi da izbaci na tržište uprkos činjenici da se predviđa nestašica njihovih proizvoda.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi