Apple u trećim makazama pravosuđa SAD – iPhone proizvođač na udaru države zbog monopola

Ministarstvo pravde SAD i 16 državnih tužilaca pokrenuli su tužbu protiv Apple Inc, sa ciljem da ukažu da proizvođač iPhone-a krši antimonopolske zakone

Apple u trećim makazama pravosuđa SAD – iPhone proizvođač na udaru države zbog monopola

Tužba koja je podneta federalnom sudu u Nju Džersiju predstavlja vrhunac petogodišnje istrage o drugoj najvrednijoj tehnološkoj kompaniji u svetu. Sve ovo dolazi u vreme kada se Evropska komisija sprema da objavi istrage o usklađenosti sa EU Zakonom o digitalnim tržištima – sa fokusom na Apple i Google. Reakcija na tužbu protiv proizvođača iPhone-a izazvala je pad akcija kompanije Apple za 3,8 posto.

U tužbi, ne optužnici, kako pišu brojni američki mediji, piše da je Apple iskoristio kontrolu nad distribucijom aplikacija na iPhone uređajima, kako bi sprečio inovacije koje bi olakšale korisnicima promenu uređaja. Kompanija je odbijala da podrži aplikacije za razmenu poruka na različitim platformama, ograničavala digitalna plaćanja nezavisnih aplikacija i pametne satove koji nisu Apple, a takođe je blokirala mobilne usluge striminga u oblaku.

Američki državni tužilac Merik Garland rekao je na konferenciji za novinare da je Apple „učvrstio svoju monopolsku moć tako što nije poboljšao sopstvene proizvode, već tako što je činio lošijim proizvode drugih”. Gigant je u odgovoru na tužbu upozorio na opasan presedan koji omogućava administraciji SAD da se previše meša u dizajniranje tehnologije i dodao da će se oštro braniti od optužbi.

Istovremeno, iako je Apple napravio nekoliko izmena u svojoj politici na App Store aplikaciji u Evropi i tako se prilagodio Zakonu o digitalnim tržištima, ova kompanija, kao i Google suočavaju se sa novim istragama EU o njihovoj usklađenosti sa zakonodavstvom, prenosi dalje Bloomberg. Istraga dolazi uprkos najavma kompanije Apple da će omogućiti evropskim korisnicima  preuzimanje aplikacija za iPhone direktno sa veba, dopustiti programerima da nude popuste izvan App Store prodavnice i dozvoliti tržištima tzv. trećih strana, odnosno nezavisnim tržištima da prodaju aplikacije.

Ministarstvo pravde u administraciji bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa pokrenulo je istragu o kršenju antimonopolskog zakona protiv kompanije Apple još 2019. godine. Istraga Predstavničkog doma Kongresa iz 2020. o četiri tehnološka giganta među kojima je i Apple, pokazala je da upravo proizvođač iPhone-a posluje kao monopolista u distribuciji softvera, što mu donosi ogroman profit od provizija od čak 30 posto koje naplaćuje programerima.

Pravi primer je tužba iz 2020. godine: Epic Games Inc protiv Apple-a zbog njegove AppStore politike. Kao rezultat tog slučaja, Apple je u januaru najavio da će američkim programerima omogućiti korišćenje alternativnih sistema plaćanja uz nižu naknadu od 27 posto za većinu digitalnih kupovina ili 12 posto za pretplate. Epic Games je  osporio ove promene i tvrdi da su neadekvatne.

U sredu 20. marta, Microsoft, Meta i platforma X (bivši Twitter) takođe su kritikovale promene koje je Apple predložio, tvrdeći da je proizvođač iPhone-a nametnuo stroge restrikcije na alternativne sisteme plaćanja. Ranije ovog meseca, Evropska unija kaznila je Apple sa dve milijarde dolara zbog isključivanja rivalskih muzičkih servisa sa iPhone-a. Naravno, Apple je i na to uložio žalbu.

U SAD, ovo je već treći put da Ministarstvo pravde tuži Apple zbog kršenja antimonopolskih zakona u poslednjih 14 godina. Kompanija je 2010. godine pristala na poravnanje optužbe da je nezakonito dogovarala da neće preuzimati zaposlene iz konkurenta Google i nekih drugih firmi. Takođe, Apple je dobio tužbu od pomenutog ministarstva dve godine kasnije da je sa izdavačima e-knjiga dogovarao nezakonite cene koje su prodavane na iPad uređajima. Apple je tada bio primoran na nadzor i prihvatanje politika i obuka kako bi poboljšao svoju usklađenost sa antimonopolskim zakonima.

Pomoćnik državnog tužioca za antimonopolsko pravo Džonatan Kanter, izjavio je na konferenciji za novinare 21. marta da se tužba Ministarstva pravde razlikuje od prethodnih tužbi protiv Apple kompanije, tvrdeći da je ona „svesno sprovela decenijski plan kako bi održala i proširila svoj monopol na iPhone uređajima”.

Kanter je odbacio neke tvrdnje da ovaj slučaj može da ugrozi privatnost i bezbednost na pametnim telefonima., uz konstataciju da je „samo ponašanje kompanije Apple učinilo da njen sopstveni sistem bude manje bezbedan i privatan”.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi