EU kaznila Apple sa 1,8 milijardi evra jer se ponaša monopolski u strimingu muzike

EU, tačnije njen izvršni organ Evropska komisija, kaznila je kompaniju Apple na novčanu kaznu u iznosu od 1,8 milijardi evra zbog monopolskog ponašanja

EU kaznila Apple sa 1,8 milijardi evra jer se ponaša monopolski u strimingu muzike

Velika novčana kazna za Apple u iznosu od 1,8 milijardi evra dolazi nakon što je izvršni organ Evropske unije, odnosno Evropska komisija utvrdila da su potezi koje je kompanija primenjivala bile nezakonite prema antimonopolskim EU zakonima. Tako je EU kaznila Apple nakon što je on bio pod lupom istrage za zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu aplikacija za strimovanje muzike putem platforme App Store na iOS i iPadOS uređajima.

Centralna tačka istrage bila je ustaljena Apple praksa koja je programerima aplikacija za strimovanje muzike onemogućavala da potpuno informišu korisnike o alternativnim i jeftinjim uslugama pretplate, izvan same App Store prodavnice. Na osnovu zaključka EK, ove restrikcije nisu bile neophodne, niti proporcionalne u zaštiti komercijalnih interesa kompanije Apple, ali su značajno uticale na sposobnost iOS korisnika da donesu ispravne odluke o svojim opcijama pretplate, saoštila je Evropska komisija.

Na taj način ovi Apple potezi predstavljaju „nepoštene uslove trgovanja” čime kalifornijski gigant krši antimonopolske zakone Unije.

Jednostavnije rečeno, Apple je praktično zabranjivao programerima aplikacija muzičkih aplikacija da da daju bilo kakva uputstva o tome kako da se izvrši pretplata u alternativnim i jeftinijim ponudama van njegove prodavnice. Takođe, oni nisu mogli da kontaktiraju nove korisnike putem elektronske pošte kako bi ih obavestili o alternativnim opcijama cena nakon što aktiviraju nalog.

Kako bi osigurala da kazna bude dovoljno efektna, Evropska komisija je izrekla kaznu u iznosu od 1,8 milijardi evra i naložila američkom gigantu da preispita svoju poslovnu praksu. Takođe, EK je zahtevala uklanjanje spornih odredbi u Apple politici poslovanja na tlu EU i zabranila je  kompaniji ponavljanje sličnih prekršaja u budućnosti, čime bi takođe trebalo da spreči i druge kompanije da počine sličan prekršaj u budućnosti.

U odgovoru na ovu EU odluku, Apple je naravno najavio žalbu i kritikovao konkurenta Spotify, koji ima istoimenu muzičku aplikaciju, kao glavnog zagovornika ove odluke i kazne. U saopštenju je gigant bio veoma agresivan prema konkurenciji, tvrdeći da Spotify i pored značajnog tržišnog udela (samo u Evropi ima 50 posto tržišta) ne doprinosi platformi App Store jer navodno izbegava plaćanje „Apple poreza”. Takođe, Apple je istakao i da ova odluka umesto da jača konkurenciju, Spotify čini samo još snažnijim, a to je paradoksalni rezultat u svetlu tržišne trke.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi