EU možda kazni Apple sa 500 miliona evra zbog monopolskog ponašanja

Evropska komisija istražuje pravila App Store prodavnice aplikacija zbog antikonkurentskih praksi, pa EU možda kazni Apple iznosom od 500 miliona evra

EU možda kazni Apple sa 500 miliona evra zbog monopolskog ponašanja

Izvršna vlast Evropske unije odnosno Evropska komisija navodno vodi antimonopolsku istragu protiv američke kompanije Apple prema žalbi servisa Spotify iz 2019. godine. Tako EU možda kazni Apple novčanom kaznom od 500 miliona evra kao i zabranom tzv. antikonkurentskih praksi u App Store prodavnici aplikacija u vezi sa uslugama striminga muzike.

Ovo tvrdi portal Financial Times koji se poziva na pet anonimnih izvora, a uz to piše da će EK svoju konačnu odluku objaviti početkom marta.

Sama istraga navodno proizilazi iz žalbe koju je podnela kompanija Spotify još 2019. godine. Istraga i žalba su fokusirane na pravila Apple App Store prodavnice koja je u to vreme sprečavala programere da usmeravaju kupce na alternativne opcije pretplate izvan aplikacije.

Na taj način oni bi mogli da prolaze jeftinije, jer ne bi morali da kompenzuju naknadu kompanije Apple od 30 posto. Ipak, američki gigant je to sprečavao, a tek kasnije je ublažio ova pravila.

Iako i dalje nema zvaničnih informacija o ovom slučaju, portal tvrdi da će EK saopštiti da je Apple prekršio antimonopolski zakon EU i stvorio „nepoštene uslove trgovanja“ u odnosu na svoje rivale, te da će gigant iako je promenio svoja pravila, morati da plati novčanu kaznu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi