Rekordna kazna za kompaniju Meta od 1,2 milijarde evra

Nova rekordna kazna prevazilazi dosadašnju najveću kaznu zbog kršenja zakona o zaštiti podataka od 746 miliona evra koju je Amazon platio 2021. godine

Rekordna kazna za kompaniju Meta od 1,2 milijarde evra

Evropska unija je u ponedeljak izrekla rekordnu novčanu kaznu zbog kršenja zakona o zaštiti podataka, kažnjavajući kompaniju Meta sa 1,2 milijarde evra (1,3 milijarde dolara) zbog prenosa ličnih podataka evropskih korisnika u SAD, saopštila je irska Komisija za zaštitu podataka (DPC).

Odluka koja je doneta u ponedeljak predstavlja najnoviju epizodu dugotrajne sage koja je na kraju dovela do toga da Facebook i hiljade drugih kompanija upadnu u pravni vakuum. Pre tri godine, najviši sud EU je poništio sporazum između EU i SAD koji reguliše prenos podataka preko Atlantika (tzv. Privacy Shield) zbog strahova da podaci građana nisu bezbedni kada stignu na servere u SAD.

Kompanije, kako velike tako i male, prenose ogromne količine informacija koje su neophodne za sve, od prodaje i marketinga do obrade zarada, što znači da pravne barijere mogu poremetiti trgovinu između EU i SAD.

Zabrana prenosa podataka se uveliko očekivala i jednom prilikom je navela kompaniju Meta čak i da zapreti potpunim povlačenjem iz EU. Novi sporazum o prenosu podataka između EU i Amerike bi mogao da se pojavi već ove godine. Ipak, do tada EU ima osnova da kažnjava kompanije koje krše trenutne zakone.

Rekordna kazna od koje se vrti u glavi

Tako je DPC presudio da Meta nije postupila u skladu sa prethodnom odlukom najvišeg suda EU. Meta sada ima rok od najmanje pet meseci da obustavi sve buduće transfere podataka i uskladi svoje operacije sa EU zakonom o privatnosti.

Andrea Jelinek, predsednica Evropskog odbora za zaštitu podataka, izjavila je u saopštenju u ponedeljak da odbor smatra da je kršenje kompanije Meta “veoma ozbiljno, s obzirom na to da se radi o sistematskim, ponavljajućim i kontinuiranim prenosima osetljivih podataka”.

Nik Kleg, predsednik globalnih poslova kompanije Meta, i glavni pravni zastupnik Dženifer Njusted su u zajedničkom saopštenju izjavili da će kompanija uložiti žalbu na odluku, “s obzirom na štetu koju bi ove mere izazvale za milione ljudi koji svakodnevno koriste Facebook”, piše Bloomberg.

Oni su naveli da je sposobnost transfera podataka preko granica ključna za “globalno otvoreni internet” i da bi bez toga “internet bio podeljen na nacionalne i regionalne silose”.

“Ovoj odluci nedostaje osnova, nije opravdana i postavlja opasan presedan za brojne druge kompanije koje prenose podatke između EU i SAD”, izjavili su Kleg i Njusted.

Meta je u januaru takođe morala da plati kaznu od 414 miliona evra, jer je Evropska unija ustanovila da je kompanija postupila protiv zakona kada je tražila od korisnika da prihvate personalizovane i ciljane oglase.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. sasa022

    Sta ce redom sa ostalima ?

    Google koji je najveci - njega ne diraju ?!

  2. MegaSkot

    Pitanje vremena, pokrivaju deficite.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi