Meta planira novi Facebook, samo bez slika

Predstavnik kompanije je izjavio da Meta razmatra novu decentralizovanu društvenu mrežu za deljenje tekstualnih poruka, sličnu onome što nudi Twitter.

Meta planira novi Facebook, samo bez slika

Nakon tihog odustajanja od metaverzuma, kompanija Meta razmišlja o novoj društvenoj mreži, koja ima slične principe rada kao Twitter Ilona Maska.

U zvaničnoj izjavi za Reuters, predstavnik kompanije Meta je rekao: „Istražujemo samostalnu decentralizovanu društvenu mrežu za deljenje tekstualnih poruka. Verujemo da postoji prilika za poseban prostor gde kreatori i javne ličnosti mogu da dele pravovremene novosti o svojim interesovanjima.“

Ovu vest je jutros objavio indijski sajt za poslovne vesti Moneycontrol.com je prvi objavio tu vest, pozivajući se na svoje izvore. U izveštaju se navodi da će nova Meta aplikacija podržati ActivityPub, decentralizovani protokol društvenih mreža koji pokreće Mastodon, rivala Twitter mreže, koji je doživeo popularnost kada je Twitter povukao nekoliko vrlo diskutabilnih poteza.

Interesantno je naglasiti da su Twitter i Facebook mreže koje su pod kontrolom jedne kompanije, dok su decentralizovane platforme, kao što je Mastodon – decentralizovane – instalirane na hiljadama kompjuterskih servera, i njih uglavnom vode administratori volonteri koji zajedno udružuju svoje sisteme.

Nova Meta aplikacija bi najverovatnije bila brendirana pod Instagram kapom, što bi omogućilo jednostavno registrovanje i prijavljivanje preko postojećih naloga, navodi se u izveštaju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi