Arm nudi novi dizajn procesora i softver za AI na telefonima

Arm Holdings je u sredu predstavio nove planove za buduće procesore i softverske alate kako bi pomogao pametnim telefonima u obavljanju zadataka veštačke inteligencije

Arm nudi novi dizajn procesora i softver za AI na telefonima

Arm tehnologija je ključna za uspon pametnih telefona i sve češće se nalazi u računarima i velikim centrima za obradu podataka, gde se dizajneri čipova okreću energetskoj efikasnosti Arm arhitekture. Pametni telefoni ostaju najveće tržište za Arm, gde kompanija snabdeva svojim patentima i rešenjima konkurente kao što su Apple i proizvođači Android čipova kompanije Qualcomm i MediaTek.

U sredu je Arm lansirao novi dizajn procesorskih jezgara za koje tvrdi da su bolje prilagođeni AI radu, kao i novi grafički procesor (GPU). Takođe će pružati i odgovarajuće softverske alate koji će olakšati programerima da pokreću „chat botove“ i drugi AI kod na Arm procesorima.

Arm nema NPU rešenje, ali zato nudi CPU i GPU

Veća promena leži u načinu na koji se ti proizvodi prodaju. U prošlosti je Arm uglavnom isporučivao svoju tehnologiju kao specifikacije ili apstraktni dizajn koje su kompanije zatim morale pretvoriti u fizički čip – što nije lak zadatak kada se odlučuje kako rasporediti milijarde tranzistora koji čine čipove.

Prilikom razvoja novih proizvoda, Arm je blisko sarađivao sa kompanijama Samsung Electronics Co Ltd i Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) kako bi isporučio planove za fizički dizajn čipova koji su praktično spremni za proizvodnju.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Chris Bergey, viši potpredsednik i generalni direktor Arm linije poslovanja za klijente, rekao je da Arm ne pokušava da se takmiči sa svojim kupcima. Umesto toga, pokušava da im pomogne da brže dođu na tržište sa novim i boljim procesorima, dok se fokusiraju na druge i sve važnije delove čipova za računare i telefone, kao što su NPU koprocesori koji pružaju najbolji AI učinak.

Taj deo čipa je postao toliko važan da je Microsoft rekao da njegove najnovije AI funkcije neće ni raditi bez njega. Arm trenutno ne isporučuje NPU tehnologiju za telefone i računare, a Bergey je rekao da kompanija cilja da pruži više “gotovih” rešenja u vidu dizajna koje firme za čipove mogu dodati svojim NPU jedinicima.

“Kombinujemo platformu gde se ovi akceleratori mogu vrlo usko povezati,” rekao je Bergey, a prenosi Yahoo!Finance.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi