Nvidia ARM procesor će navodno proizvoditi Intel

Nvidia razvija svoj prvi PC CPU sa ARM Cortex X5 jezgrima i Blackwell GPU jezgrima, koji bi mogao biti proizveden u Intelovim fabrikama. Lansiranje se očekuje 2025. godine

Nvidia ARM procesor će navodno proizvoditi Intel

Špekulacije o prvom PC CPU-u kompanije Nvidia počele su da se pojavljuju, a najnovije tvrdnje su da će koristiti ARM Cortex X5 jezgra za procesorski deo čipa koji će biti lansiran 2025. godine, zajedno sa novim Blackwell GPU jezgrima. Još čudnija špekulacija je da će Nvidia koristiti Intelove fabrike za proizvodnju, što bi moglo dodatno ugroziti x86 arhitekturu.

Nvidia kreira ARM baziran procesor, što je logično nakon buke oko AI PC-ova ove godine. Partnerstvo sa MediaTek-om za referentne dizajne laptopova takođe sugeriše da bi Nvidia mogla kreirati laptopove sa svojim procesorima i GPU-ovima, što bi bio veliki korak napred.

Nvidia već ima veliko iskustvo sa Windows on ARM paltformom

Novi SoC će koristiti ARM procesorska jezgra i integrisati Nvidia grafički silicijum kao iGPU za čip sa niskom potrošnjom energije i visokim performansama, koji bi mogao biti prodavan drugim proizvođačima laptopova.

Specifikacije dolaze od @XpeaGPU, tvrdeći da će CPU biti Cortex X5, sa Blackwell iGPU-om i LPDDR6 memorijom. Tvrdnje da će koristiti TSMC-ov N3P proces su brzo opovrgnute od strane @Kepler_L2, koji tvrdi da će se koristiti Intelov 3nm proizvodni proces.

Nvidia bi mogla koristiti TSMC za izgradnju GPU jezgara, dok bi Intel mogao kreirati ARM Cortex X5 jezgra i matičnu ploču. Ovo bi značilo da Nvidia neće koristiti prilagođena jezgra kao Qualcomm i Apple, već će se oslanjati na originalna ARM jezgra i arhitekturu.

Novi CPU bi mogao biti predstavljen sledeće godine, prema rečima Michaela Della, osnivača Dell Technologies. Još uvek nije poznato da li će Nvidia kontrolisati ceo hardverski ekosistem kao Apple ili će samo kreirati SoC za druge proizvođače laptopova. Takođe, postoje špekulacije o saradnji sa MediaTek-om na ručnom gaming SoC-u izvan potencijalne uloge u sledećoj generaciji Nintendo Switch-a, prenosi PC Gamer.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi