Zvanično je počela era AI PC računara, Microsoft predstavio Copilot+ PC

Microsoft predstavio Copilt+ PC kojim je zvanično započela AI PC era, na početku sa Snapdragon X, a kasnije će mu se pridružiti Intel Lunar Lake i AMD Strix procesori zajedno sa Nvidia RTX i AMD Radeon grafičkim procesorima

Zvanično je počela era AI PC računara, Microsoft predstavio Copilot+ PC

Microsoft je održao događaj pre zvaničnog početka Build konferencije koja počinje danas, otkrivajući značajne novine na polju veštačke inteligencije i Surface uređaja. Fokus je bio na viziji AI PC uređaja sa Copilot+ računarima, koji su dizajnirani da obavljaju mnoge generativne AI procese lokalno umesto u oblaku. Osim svojih Surface sistema, Microsoft je najavio da će i drugi proizvođači predstaviti Copilot+ PC računare i detaljno opisao neke od predstojećih AI funkcija za Windows 11.

Microsoft Copilot+ PC računari

Najvažnija novost je vizija kompanije Microsoft za AI-orijentisane računare. Da bi se računar kvalifikovao kao Copilot+ PC, mora da ima performanse neuronske obrade (NPU) od najmanje 40 TOPs (biliona operacija po sekundi) i najmanje 16 GB RAM-a uz 256 GB skladišta. Ovo omogućava da računar obavlja generativne AI procese lokalno, kao što je slučaj sa najnovijim pametnim telefonima kao što su Google Pixel uređaji.

Microsoft tvrdi da je potpuno preoblikovao Windows PC za rad na novoj infrastrukturi koja kombinuje CPU, GPU i NPU. Sarađuje sa nekoliko partnera, uključujući AMD, Intel i Qualcomm, kao i proizvođače laptopova. Kako ističe Microsoft, Copilot+ PC računari su 58 posto brži od MacBook Air-a sa M3 procesorom. Sistemi će moći da lokalno pokreću desetine multimodalnih malih jezičkih modela, omogućavajući funkcije kao što je nova samostalna Copilot aplikacija.

Novi Microsoft Surface modeli

Microsoft je pre nekoliko meseci predstavio nove poslovne Surface uređaje, a sada su stigli najnoviji potrošački modeli, među kojima su prvi Copilot+ PC-ovi. Novi Surface Laptop ima tanje ivice ekrana i koristi Qualcomm Snapdragon X Elite čipset. Dostupan je u veličinama od 13,8 i 15 inča. Microsoft navodi da je ovaj model preko 86 posto brži od prethodne Surface Laptop 5 generacije i dolazi sa do 32 GB RAM-a i do 1 TB SSD skladišta.

Prelazak na Arm arhitekturu bi trebalo da poboljša energetsku efikasnost laptopa. Kompanija tvrdi da 15-inčni model može raditi do 22 časa na jednom punjenju prilikom reprodukcije lokalnih video zapisa i do 15 sati tokom aktivnog pretraživanja interneta. Surface Laptop ima početnu cenu od 999 dolara i biće dostupan od 18. juna.

Surface Pro će po prvi put imati OLED ekran opciju. On je navodno 90 posto brži od prethodne generacije i pruža do 14 sati lokalne video reprodukcije na jednom punjenju.

Nažalost, uređaj ima samo dva USB-C porta. Verzija sa LCD ekranom ima početnu cenu od 1.000 dolara i dolazi sa Snapdragon X Plus čipom, 256 GB skladišta i 16 GB RAM-a. OLED verzija košta od 1.500 dolara naviše. Za fizičku tastaturu potrebno je dodatno platiti – nova Flex Keyboard tastatura košta 350 dolara, ili 450 dolara u kombinaciji sa Surface Pen olovkom.

Laptop računari nezavisnih kompanija sa Copilot+ funkcijama

Nezavisni proizvođači takođe su se pridružili Copilot+ inicijativi. Samsung, Asus, Lenovo, Acer i Dell su među onima koji su već predstavili svoje prve modele. HP je predstavio Omnibook X i Elitebook Ultra, pri čemu HP rebrendira svoje sisteme pod jednim nazivom Omni, čime se oprašta od Spectre, Pavilion i Envy linija.

Omnibook X koristi Snapdragon X Elite i HP tvrdi da on može da radi do 26 sati na samo jednom punjenju prilikom reprodukcije lokalnih video zapisa. Početna cena je 1.200 dolara za model sa 1 TB skladišta, dok Elitebook Ultra košta najmanje 1.700 dolara. Obe serije biće dostupne od 18. juna.

Windows 11 redizajniran za Arm

Pošto Qualcomm čipovi koriste Arm arhitekturu, Microsoft se sve više oslanja na Arm za Windows 11. Prednosti Qualcomm čipova uključuju poboljšanu efikasnost, niže troškove i bolji vek trajanja baterije.

Međutim, prethodni pokušaji kompanije Microsoft da unapredi Arm bazirani Windows nisu bili uspešni. Sada je kompanija redizajnirala Windows 11 sa AI i Arm arhitekturom na umu, uključujući nove API-je za AI, novi kernel i kompajler, kao i emulator Prism za pokretanje x86 i x64 aplikacija, koji je, kako tvrdi, 20 posto brži od prethodnog emulatora.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Kada su u pitanju aplikacije koje će se izvorno pokretati na Windows 11 operativnom sistemu baziranom na Arm procesoru, uključen je kompletni osnovni Microsoft softver. Nezavisne aplikacije kao što su Chrome, Spotify, Zoom, WhatsApp, Blender, Affinity Suite, DaVinci Resolve i mnogi Adobe programi takođe će moći da se pokreću izvorno na Arm-u.

Copilot+ funkcije

Ključna funkcija Copilot+ PC-ova je Recall, koja funkcioniše kao poboljšana verzija Timeline-a iz Windows 10. Omogućava vam da pronađete nešto sa čime ste se ranije susreli na računaru koristeći prirodne jezičke upite. Dakle, ako ne možete da se setite detalja o elegantnom džemperu sa šarama koji ste videli na internetu pre nekoliko meseci i sada se pitate da li biste možda želeli da ga kupite, možete da opišete artikal koristeći unos teksta ili svoj glas i Recall može da ga pronađe.

Takođe, Recall može da pristupa vašim mejlovima, dokumentima i razgovorima kako bi pronašao informacije koje tražite, a podaci navodno ostaju samo na vašem uređaju.

Microsoft je unapredio Copilot aplikaciju sa novim dizajnom koji omogućava da je koristite kao bočnu traku, u zasebnom prozoru ili režimu celog ekrana. Takođe možete prevući stavke u aplikaciju kako biste dobili informacije o nečemu što ste pročitali u Word dokumentu.

Funkcija Cocreator je sada dostupna u Microsoft Paint programu za sve korisnike, omogućavajući generisanje slika uz nove opcije, uključujući kreativni slajder. Live Captions sada može da prevodi desetine jezika u realnom vremenu, a funkcija Super Resolution olakšava restauraciju starih slika u Windows Photos.

Na kraju, Microsoft je predstavio svoju „upscaling“ tehnologiju za igre, Auto Super Resolution, koja koristi AI za poboljšanje grafike i brzine osvežavanja bez smanjenja performansi, slično kao NVIDIA DLSS.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi