Ništa od čipleta, GeForce RTX 5090 će imati masivni monolitni Blackwell GPU

NVIDIA GeForce RTX 5090 vodeći model grafičke karte sledeće generacije će imati masivno, monolitno GB202 "Blackwell" silicjumsko jezgro umesto čiplet topologije – problem sa grejanjem u najavi

Ništa od čipleta, GeForce RTX 5090 će imati masivni monolitni Blackwell GPU

Na osnovu onoga što do sada znamo, NVIDIA GB202 “Blackwell” GPU će pokretati vodeći model GeForce RTX 5090 grafičke karte. Preliminarne specifikacije su otkrile detalj o prisustvu 192 SM-a, koji će sadržati do 24567 CUDA jezgara ako čip zadrži dizajn SM jedinica sa postojeće AD102 “Ada” generacije procesora. Sada je na osnovu novog twita, po pravilu dobro obaveštenog insajdera, Kopite7kimi, otkriveno  da će GPU koristiti monolitni dizajn jezgra, umesto čiplet tehnologije.

Malo iznenađenje predstavlja činjenica da je NVIDIA prešla na dizajn korišćenjem čiplet tehnologije u primeru svojih naprednih procesora za HPC/AI infrastrukturu, kao što su B100 i B200. Međutim, čini se da Nvidia i dalje želi da zadrži monolitna jezgra za svoje GPU čipove namenjene individualnim korisnicima na gejming PC tržištu.

Rečeno je da će GB202 “Blackwell” GPU koristiti fizički monolitan dizajn, a iz ranijih izveštaja znamo da se očekuje da će imati dvostruko veći broj SM klastera i izvršnih jezgara od GB203 verzije na GeForce RTX 5080 modelu. To će stvoriti ogromnu razliku u performansama između dve kartice, ali RTX 5090 se od samog početka dizajnira kao gejming „zver“. Međutim, monolitni dizajn čipa sa ovolikim brojem tranzistora izaziva brigu u pogledu potrošnje i grejanja.

Uskoro ćemo imati više informacija o NVIDIA GeForce RTX 5090, ali pre toga, hajde da se pozabavimo malo više samim GB202 “Blackvell” grafičkim procesorom. Dakle, izgleda da gledamo u pravcu monolitnog dizajna, ali ipak ne možemo isključiti ranije najave, ni mogućnost dizajna u stilu čipleta.

GeForce RTX 5090 će biti do sada neviđeno moćna gejming grafička karta

Nvidia može u suštini da spakuje dva GB203 jezgra u jedno naizgled, veliko monolitno pakovanje silicijuma, a da to ne izgleda kao čiplet topologija, bar ne na prvi pogled. To će omogućiti bolju komunikaciju između jezgara, i pri tome neće imati uska grla u komunikaciji koja su povezana sa čiplet tehnologijom. Iako NVIDIA ima rešenja za prevazilaženje uskih grla korišćenjem brze NVLINK magistrale i ostalih naprednih tehnologija interkonekcije, njena primena bi mogla  biti skuplja i dovesti do skoka cena grafičkih karti jer povećava složenost građe grafičkog procesora.

NVIDIA već ima rešenje koje koristi čiplet topologiju u primeru kompleksnih GPU rešenja i koje je već izašlo na tržište u obliku GA100 i GH100. AI procesori koji u suštini koriste dva manja jezgra povezana interkonekcijom i zajedničkim korišćenjem L2 keš memorije.

Gejming performanse bez premca

Brian Catanzaro iz kompanije NVIDIA objasnio je da ovakav vid implementacije poboljšava skalabilnost rešenja i da je njihov početni prelazak na ovaj dizajn prošao glatko. Takođe se očekuje da će čip biti zasnovan na TSMC N4P (5nm) tehnologiji proizvodnje sa boljom gustinom pakovanja tranzistora, za  nekih 30% tako da bi trebalo da donese i lepo poboljšanje performansi pored nadogradnje u vidu nove mikroarhitekture procesora.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Pored svega prethodno rečenog, a što se odnosi na samo jezgro budućeg grafičkog procesora, NVIDIA GeForce RTX 5090 grafička karta, će sada već izvesno, koristiti 512-bitni memorijski interfejs na najbržim modelima sledeće generacije i već postoje informacije o potpuno novom sistemu hlađenja i rešenju u smislu novog dizajna štampane ploče koja je specijalno projektovana za ovo čudovište od kartice.

Uzimajući u obzir informacije koje sugerišu da AMD odustaje od ultra-high-end segmenta grafičkih performansi sa svojom budućom  RDNA 4 linijom, izgleda da bi NVIDIA mogla dalje da poveća svoju prednost u segmentu ultimativnih gejming performansi sa Blackwell GPU generacijom. Očekuje se da će NVIDIA GeForce RTX 5090 biti lansiran sa nekoliko nedelja razmaka u odnosu na RTX 5080 za koju se pak tvrdi da će biti prvi Blackwell GPU za gejming korisnike koji će se naći na policama prodavnica, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. RingeRaja

    Nije mi samo jasno kako misle i dokle misle da ovako “zidaju” potrošnju i prave ringle od grafika.

  2. arcibalde

    Dok vise od 99% proizvoda ne izgori pri prvom ukljucivanju.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi