Nvidia GeForce RTX 5080 mogla bi da otvori Blackwell seriju grafičkih karti umesto RTX 5090 flegšipa

Novu Nvidia GeForce RTX 50 Blackwell seriju grafičkih karti verovatno će otvoriti RTX 5080, a za njom navodno ubrzo sledi i flegšip serije RTX 5090 GPU

Nvidia GeForce RTX 5080 mogla bi da otvori Blackwell seriju grafičkih karti umesto RTX 5090 flegšipa

U četvrtom kvartalu ove godine očekuje nas nova serija Nvidia grafičkih karti koja će za početak podrazumevati dva proizvoda – flegšip GeForce RTX 5090 i nešto slabiji RTX 5080 model. Iako nas istorija kompanije, kao u slučaju RTX 40 serije, navodi na zaključak da ćemo prvo videti flegšip GeForce RTX 5090, insajderi kažu da će ove godine biti obrnut slučaj.

Naime, tipster pod Twitter (X) imenom @kopite7kimi kaže da će kompanija prvo lansirati RTX 5080, pa onda za njom i premijum RTX 5090 grafičku kartu. Ova glasina dolazi samo nekoliko dana nakon što su mediji izvestili da će Nvidia GeForce RTX 5090 biti jedini GPU model koji će kompanija lansirati ove godine, što nije baš imalo puno smisla, uzevši u obzir strmoglavi rast ove kompanije u poslednjih nekoliko godina.

Ipak, još ništa nije konačno, jer Nvidia još nije počela da najavljuje ili da daje naznake o svojoj sledećoj GPU generaciji. Nvidia Blackwell grafički procesori koji su do sada najavljeni, napravljeni su isključivo za AI i HPC segment, ali ne i za potrošačke grafičke karte.

Na osnovu prethodnih glasina, javnost očekuje da Nvidia ima dva vrhunska čipa pod oznakama GB202 i GB203. Pretpostavka je da će prvi biti korišćen za GeForce RTX 5090 i da će imati do 192 SM jedinice i 512-bitni interfejs, dok bi drugi trebalo da bude namenjen za RTX 5080. GB203 čip se navodno sastoji od polovine GB202 GPU-a sa 92 SM jedinice i 256-bitnim interfejsom, a obe grafičke će navodno koristiti najnoviji GDDR7 interfejs memorije.

Iako je vrlo malo verovatno da ćemo videti bilo kakve najave u vezi sa gejming linijom na Computex 2024 sajmu, možda čujemo neke najave o sledećoj generaciji od Nvidia partnera koji bi trebalo da prisustvuju ovom događaju. Prvi stvarni tizeri su realni tek u trećem kvartalu ove godine, pod uslovom da je tačno da plan lansiranja nove serije jeste određen za poslednji godišnji kvartal.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Alister

    Ahahaha, "STRMOGLAVI RAST" realno, bezveze je citati ovakve bisere, vise nije ni smesno ...

  2. MegaSkot

    Strmoglavi pad i vrtoglavi rast.

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi