GeForce RTX 50 sa GDDR7 memorijom, prve Blackwell specifikacije

Sledeća generacija Nvidia GeForce RTX 50 grafičkih karti bi mogla imati memorijski interfejs sličan trenutnoj GeForce RTX 40 seriji

GeForce RTX 50 sa GDDR7 memorijom, prve Blackwell specifikacije

Nvidia je u pripremnoj fazi sledeće generacije gejming grafičkih karti iz GeForce RTX 50 serije pod kodnim nazivom Blackwell. Želja je da sa novim modelima i dalje budu najbolji ma ovom probirljivom i zahtevnom tržištu PC komponenti. Iako je datum lansiranja još uvek nepoznanica, popularni insajder informacija u vezi PC hardvera @kopite7kimi, tvrdi da na osnovu njegovih informacija, konfiguracija memorijskog interfejsa Blackwell kartica se neće previše razlikovati od postojeće serije Ada Lovelace modela.

Ove informacije svakako uzmite sa rezervom, jer su nepotvrđene od strane zvanične strane. Iz nekih ranije objavljenih informacija, upoznati smo da kompanija planira da zadrži 384-bitnu memorijsku magistralu i na sledećoj generaciji najmoćnijeg GB202 grafičkog procesora, zasnovanog na Blackwell arhitekturi.

Raspršeni snovi o 512-bita magistrali na GeForce RTX 50 seriji

Nvidia Blackwell će verovatno biti prva porodica grafičkih karti koja podržava GDDR7 memoriju, čije veće brzine prenosa podataka i specifična arhitektura, obećavaju da će značajno povećati performanse u poređenju sa postojećim memorijskim rešenjima baziranim na  GDDR6 i GDDR6X VRAM standardima. S obzirom na to da će prva generacija GDDR7 SGRAM IC čipova imati brzinu prenosa podataka od 32 GT/s, 384-bitni memorijski podsistem koji počiva na ovom standardu memorije, nudio bi oko 1536 GB/s propusnog opsega prilikom prenosa podataka, tako da 512-bitni memorijski interfejs neće nedostajati .

Kompanija Micron proizvođač novog standarda memorije, tvrdi  da će 16 Gb i 24 Gb GDDR7 čipovi biti dostupni tek 2025. godine, iako njegovi planovi ne ukazuju da li će ovi uređaji biti zajedno lansirani ili će 16 Gb izaći ranije. Ipak, ostaje da se vidi da li će Nvidia koristiti 16 Gb ili 24 Gb GDDR7 memorijske čipove na svojim početnim modelima grafičkih karti iz GeForce RTX 50 serije.

S obzirom na to da je trenutak izlaska Nvidia Blackwell RTX 50 serije grafičkih karti  još uvek daleko, najmanje 6-9 meseci, teško je sada davati neka precizna predviđanja. Ipak, u tabeli smo naveli moguće konfiguracije memorije za ponude serije Nvidia GB200 baziranih grafičkih karti, koje navodi Tomshardware.

Već́ nekoliko generacija, Nvidia GeForce modeli vrhunskih gejming grafičkih karti koriste 384-bitni memorijski interfejs (AD102, GA102), koji se pokazao optimalnim sa stanovišta performansi i troškova izrade. Nešto slabije premijum verzije dosadašnjih verzija GeForce grafičkih karti su koristile 320-bita široku magistralu za komunikaciju sa lokalnom memorijom, dok su oni iz srednje GPU klase imali 256-bitni interfejs:  AD103, GA103 i GA104. U međuvremenu su predstavljeni i  GPU mejnstrim modeli sa 192-bitnom memorijskom magistralom  kao:  AD104, GA106 dok je budžet GeForce serija počivala na 128-bitnim memorijskom interfejsu:  AD106, AD107, GA107.

Iako komentar pomenutog insajdera ukazuje na to da će GeForce Blackwell porodica u velikoj meri zadržati konfiguraciju memorijske magistrale trenutne porodice Ada Lovelace serije grafičkih karti, treba imati na umu da na osnovu istih nezvaničnih informacija, iz Blackwell serije izostao GB204 model grafičkog procesora. Nasuprot tome, GB205 o kome se ranije dosta pričalo, verovatno neće direktno naslediti Nvidia AD104.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi