Naslednik Nvidia Ada Lovelace arhitekture stiže tek 2025.

Kompanija Nvidia će lansirati GPU naslednika Ada Lovelace arhitekture tek 2025. godine, zasad označen samo kao Ada Lovelace Next, do tada stiže samo Hopper Next

Naslednik Nvidia Ada Lovelace arhitekture stiže tek 2025.

Plan kompanije Nvidia predstavljen na nedavno održanoj konferenciji za novinare otkrio je da kompanija neće zameniti svoje svoje Ada Lovelace grafičke procesore sve do 2025. godine. Ime sledeće generacije arhitekture na kojoj će biti zasnovana GPU jezgra je trenutno označeno samo kao Ada Lovelace Next generacija, bez dodatnih detalja.

Do tada će kompanija tokom sledeće, 2024. godine lansirati nove grafičke procesore i proizvode zasnovane na Hopper Next arhitekturi procesora, koji će verovatno nositi kodno ime Blackwell. Hopper je lansiran još 2022. godine, i nalazi se u H100 GPU jezgrima za računarstvo visokih performansi i izvršavanje složenih AI funkcija. Ada Lovelace je, sa druge strane, usmerena na opšta, grafička radna opterećenja – kao što je kreiranje fizički tačnog osvetljenja i objekata u igrama.

Kako primećuje Tom’s Hardware, spora GPU prodaja među potrošačima i veliko interesovanje za AI silicijum su verovatno uticali na ovakve odluke. Ova informacija je doduše malo neuobičajena jer se Nvidia uglavnom drži dvogodišnjeg ritma za lansiranje grafičkih karti za potrošače.

Tako je kompanija do sada izbacivala grafike zasnovane na novim procesorskim mikroarhitekturama na dve godine, na primer: Pascal 2016. godine, Turing 2018, Ampere 2020, kao i Ade Lovelace 2022. Sa izlaskom naslednika Ada Lovelace 2025, Nvidia bi tako možda uspostavila novi trogodišnji ritam lansiranja novih GPU-ova.

Pod pretpostavkom da će Nvidia nastaviti sa svojom trenutnom šemom imenovanja, GeForce proizvodi sledeće generacije trebalo bi da izađu na tržište kao GeForce RTX 50 serija, s obzirom na to da su Ada Lovelace GPU-ovi bili GeForce RTX 40.

Nvidia se fokusira na veštačku inteligenciju

Iako deluje da je za Ada Lovelace grafikama opalo interesovanje, s druge strane Nvidia posao sa veštakom inteligencijom (AI) cveta. Svetski AI trend gurnuo je tražnju za Nvidia grafikama na visoki nivo, što pokazuju Hopper H100 ili A100 procesori.

Samo kompanija ByteDance je navodno naručila ovu vrstu grafika u vrednosti od čak milijardu dolara. Uprkos ekonomskim sankcijama i izvoznim ograničenjima koja su nametnuta Kini, Nvidia je uspela da nastavi svoje AI poslovanje na jednom od najvećih svetskih tržišta. Kineski ByteDance, s druge strane, predstavlja samo jednog od Nvidia partnera.

U skladu sa svim informacijama, deluje da Nvidia samo nameće novi tempo proizvodnje, dok paralelno pokušava da AI tehnologiju približi širem sloju ljudi, za šta joj, očigledno, treba malo više vremena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi