Samsung se priprema za masovnu proizvodnju svog prvog 3 nm Exynos čipa

Samsung se priprema za proizvodnju svog prvog naprednog 3 nm Exynos čipa, o čemu je obavestio javnost putem zajedničkog saopštenja sa partnerom Synopsys

Samsung se priprema za masovnu proizvodnju svog prvog 3 nm Exynos čipa

Iako detalji o Exynos delu nisu eksplicitno navedeni, najava kompanije Samsung o masovnoj proizvodnji 3 nm čipova predstavlja značajan korak napred u svetu tehnologije. Samsung je uspešno sarađivao sa kompanijom Synopsys, stručnjakom za automatizaciju dizajna elektronike, kako bi fino podešavanje celokupnog procesa proizvodnje maksimalno podiglo prinose i poboljšalo performanse čipova.

Prema saopštenju, ove tehnološke kompanije su u završnoj fazi projektovanja, poznatoj kao „izvlačenje trake”, što znači da je konačni dizajn spreman za prelazak u proizvodnju. Ovo će biti prvi Samsung složeni čip visokih performansi zasnovan na 3 nm proizvodnom procesu, koji će koristiti Gate All Around (GAA) proces.

Iako fabrike kompanije Samsung već proizvode 3 nm čipove od 2020. godine, ti čipovi su bili jednostavni i namenjeni za „rudarenje” kriptovaluta. Nasuprot tome, novi čipovi su složeniji i namenjeni su za upotrebu u mobilnim uređajima i zahtevaju poseban dizajn i proizvodne procese. Ako sve bude išlo po planu, Samsung fabrike treba da počnu masovnu proizvodnju sledeće generacije čipova za nekoliko meseci, prenosi GSMArena.

Ipak, još nije potpuno jasno da li će prvi 3 nm čipovi biti Exynos 2500 za Galaxy S25 liniju ili neki drugi SoC. Na primer, premijera Galaxy Watch 7 očekuje se uskoro, a on bi mogao da dobije nadogradnju sa najnovijim hardverom kompanije Samsung.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Vodeći se logikom da je Snapdragon probio led kod 680 sa 6nm i 7 Gen 1 na 4nm, a Exynos krenuo tim stopama kod 1280 rađenom u 5nm, mišljenja sam da će biti nižeg srednjeg ili srednjeg ranga.

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi