Samsung pokreće probnu proizvodnju 3nm procesora druge generacije

Samsung je započeo probnu proizvodnju svoje tehnologije procesora druge generacije sa 3nm čipom kako bi konkurisao TSMC-u i povratio tržišni udeo.

Samsung pokreće probnu proizvodnju 3nm procesora druge generacije

Samsung Electronics započeo je probnu proizvodnju svoje tehnologije procesora druge generacije sa 3nm čipom u strategijskom potezu kako bi konkurisao Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) i povratio tržišni udeo. Uspeh Samsungove inicijative zavisi od postizanja prinosa od preko 60% u narednih šest meseci, ključnog pokazatelja za industriju.

Izvori unutar ove kompanije, kako prenosi Digitimes, sugerišu da Samsung ima cilj da prevede svoj 3nm gate-all-around (GAA) proces druge generacije u masovnu proizvodnju do kraja prvog polugodišta 2024. Tekuća probna proizvodnja odnosi se na procenu performansi, stabilnosti i pouzdanosti čipova proizvedenih ovom najsavremenijom tehnologijom.

Samsung 3nm Gen2 proces debituje u Galaxy Watch 7

Insajderi industrije nagađaju da bi prva primena Samsungovog 3nm procesa druge generacije mogla biti u Galaxy Watch 7, čiji je izlazak planiran za 2024. godinu. Ako vaj napredni procesni čvor uspešno prođe probu, uspeh Galaxy Watch 7 mogao bi otvoriti vrata integraciji ove tehnologije u budući Exynos 2500 procesor (AP) kompanije Samsung.

Analitičari u Južnoj Koreji predviđaju da bi uspešna implementacija 3nm procesa druge generacije mogla privući korisnike koji su možda prethodno birali usluge TSMC-a. Qualcomm, značajan igrač u polju poluprovodnika, možda bi bio jedan takav korisnik, razmatrajući ponovno angažovanje Samsunga za proizvodnju svojih čipova Snapdragon 8 Gen 3, iako je prethodno outsource-ovao proizvodnju TSMC-u.

Uprkos Samsungovim napretcima, TSMC ostaje lider u proizvodnji poluprovodnika. TSMC ne samo da upravlja narudžbinama za Intelove procesore Meteor Lake, već je takođe planirano da proizvodi Nvidia H200, B100 i AMD MI300X proizvode u 2024. godini koristeći svoj napredni 3nm proces.

Takmičenje između Samsunga i TSMC-a i dalje oblikuje segment proizvodnje poluprovodnika, pri čemu obe kompanije teže tehnološkoj dominaciji i tržišnoj prevlasti. Naredni meseci će otkriti u kojoj meri je južnokorejska kompanija usplea da postigne ciljane stope prinosa i kakav će uticaj imati 3nm proces druge generacije na globalnu industriju poluprovodnika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi