Preko potrebno ubrzanje za grafičke karte je tu: stigla je GDDR7 memorija

JEDEC je objavio specifikacije standarda za GDDR7 memoriju koja će doneti ubrzanje za grafičke karte sledeće generacije, čija će brzina ići i do 48 Gbps

Preko potrebno ubrzanje za grafičke karte je tu: stigla je GDDR7 memorija

Sledeća generacije brze video memorije – GDDR7 je zvanično stigla pošto je telo za standardizaciju poluprovodnika JEDEC objavilo specifikacije ovog novog memorijskog standarda koji će se koristiti za grafičke karte. Ona donosi ubrzanje za GeForce, Radeon i druge GPU-ove naredne generacije, pri čemu će oni imati propusni opseg od 192 GB/s pri dvostruko većim brzinama nego prethodna GDDR6 memorija.

Prošlo je skoro šest godina od kako su prve grafičke karte počele da podržavaju prethodnu, GDDR6 memoriju, to su bile one iz Nvidia RTX 20 serije sa Turing arhitekturom, lansirane u septembru 2018. Prve RTX 2080 i RTX 2080 Ti grafičke sa GDDR6 memorijom imale su memoriju sa 14 Gbps (14 GT/s), pružajući 56 GB/s po uređaju. Kasnija rešenja poput AMD RX 7900 XTX dostigla su čak 20 Gbps, sa 80 GB/s.

Nvidia je pomogla da se stvori brža alternativa kroz GDDR6X standard, koji je počeo sa 19 Gbps u RTX 3080, a konačno je dostigao čak 23 Gbps u najnovijem RTX 4080 Super grafičkom procesoru. Američki dizajner poluprovodnika Micron ocenjuje svoje GDDR6X memorijske čipove sa do 24 Gbps, što bi dalo propusni opseg 96 GB/s po uređaju.

Na scenu tu sada stupa GDDR7 VRAM koji treba da pruži ogroman porast maksimalnog protoka podataka i brzine uopšte. JEDEC specifikacije ukazuju da će nova GDDR7 memorija na kraju dostići čak 192 GB/s propusnog opsega po uređaji. To znači da će brzina memorije biti 48 Gbps, što je dvostruko više od najbržeg GDDR6X memorijskog čipa.

Sve to predstavlja jedan od ključnih faktora performansi grafičkih karti u igrama i aplikacijama koje koriste VRAM. Ipak, do ovih brzina dolazi se na drugačiji način nego u prethodnim memorijskim rešenjima.

GDDR7 će koristiti tri nivoa signalizacije (-1, 0, +1) da prenese tri bita podataka u dva ciklusa. To je promena u odnosu na NRZ (non-return-to-zero) signalizaciju koja se koristi u GDDR6, gde se prenose dva bita u dva ciklusa. Samo ta promena donosi poboljšanje od 50 posto u efikasnosti prenosa podataka, što znači da osnovne frekvencije ne moraju da budu dvostruko veće od GDDR6.

Druga poboljšanja uključuju korišćenje sistema sa linearnom povratnom spregom obrazaca za obuku registra kako bi se poboljšala preciznost i smanjilo vreme obuke, piše Tom’s Hardware. GDDR7 će imati duplo više nezavisnih kanala (četiri umesto dva u GDDR6), i koristiće PAM3 signalizaciju.

Ove informacije nisu sasvim nove jer je Samsung otkrio mnoge ključne detalje o GDDR7 još prošlog jula. Međutim, objavljivanje JEDEC standarda označava važnu prekretnicu i sugeriše da je javna dostupnost i upotreba GDDR7 rešenja neizbežna.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi