Samsung GDDR7 memorija biće više nego 50 posto brža u maksimalnom prenosu podataka od GDDR6X

Grafike sledeće generacije imaće više od 50 posto brži prenos podataka jer će Samsung GDDR7 memorija za razliku od GDDR6X imati maksimalnu brzinu do 37 Gbps

Samsung GDDR7 memorija biće više nego 50 posto brža u maksimalnom prenosu podataka od GDDR6X

Južnokorejska kompanija Samsung planira da sledećeg meseca predstavi svoje najbrže i najnovije module GDDR7 DRAM memorijskih čipova sa brzinama i do 37 Gbps za grafičke procesore sledeće generacije. To znači da će Samsung GDDR7 memorija nuditi 54 posto brži maksimalni memorijski transfer podataka od brze GDDR6X memorije.

Kompanija bi svoje nove memorijske čipove sledeće generacije trebalo da predstavi sledećeg meseca na konferenciji u San Francisku kao deo IEEE International Solid-State Circuit 2024 događaja. Samsung bi tako trebalo da održi prezentaciju pod nazivom na engleskom: „A 16 Gb 37 Gb/s GDDR7 DRAM with PAM3-Optimized TRX Equalization and ZQ Calibration“, u kojoj će otkriti svoja napredna memorijska rešenja za narednu GPU generaciju, piše TechRadarPro.

Samsung GDDR7 memorija sa brzinom od 37 Gbps je prilično neverovatna i označava povećanje od preko 50 posto u odnosu na postojeće GDDR6X DRAM čipove, koji nude 24 Gbps. Iako Samsung planira d azvede GDDR6W sa dvostrukim kapacitetima i 64-bit DRAM čipovima, sada se kreće ka pravom standardu sledeće generacije. Takođe, južnokorejska kompanija je prva na tržištu koja je razvila ovu vrstu čipova, koji treba da omoguće dodatni nivo performansi grafičkih karti.

Do sada smo, međutim, sa GDDR6 memorijom od 24 Gbps videli samo brzine od 23,5 Gbps na Nvidia RTX 4080 Super grafičkoj karti. Ove brzine možda ipak ne budu baš spremne u dovoljnim količinama za naredne GPU generacije za gejming i veštačku inteligenciju, ali definitivno da brzine od 32-36 Gbps možemo očekivati na sledećoj generaciji grafika.

Propusni opseg koji bi brzine od 37 Gbps ponudile u različitim konfiguracijama magistrale su:

512-bit – 2368 GB/s (2,3 TB/s)

384-bit – 1776 GB/s (1,7 TB/s)

320-bit – 1480 GB/s (1,5 TB/s)

256-bit – 1184 GB/s (1,2 TB/s)

192-bit – 888 GB/s

128-bit – 592 GB/s

Uz to, međutim, novi DRAM memorijski čipovi treba da ponude i do 20 posto veću efikasnost, što je odlično uzevši u obzir to da memorija troši ogromnu količinu energije za visokokvalitetne GPU-ove. Navodno će Samsung GDDR7 memorija takođe uključivati i tehnologiju posebno optimizovanu za visoke brzine rada, a postojaće i opcija niskog radnog napona dizajnirana za aplikacije sa „opreznom“ potrošnjom energije, kao što je to u slučaju laptopa. Na strani termalne efikasnosti, novi memorijski standard korisitće epoksidnu masu za oblikovanje (EMC) visoke toplotne provodljivosti koja smanjuje termalni otpor za do 70 procenata.

Zvanične specifikacije i mogućnosti novih čipova videćemo uskoro, a još u avgustu prošle godine mediji su pisali da Samsung već šalje svoje GDDR7 DRAM čipove kompaniji Nvidia radi rane procene grafičkih karata za gejming naredne generacije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi