Tržište memorije: Šta nas očekuje u 2024. godini?

Tržište memorije svedoči opsežnom rastu cena DRAM i NAND Flash memorija, pa se očekuje da će on trajati i tokom prvog kvartala naredne godine

Tržište memorije: Šta nas očekuje u 2024. godini?

Ulazeći u četvrti kvartal 2023. godine, tržište memorije svedoči opsežnom rastu cena DRAM i NAND Flash memorija. Ovaj porast povezan je s postepenim uticajem smanjenja proizvodnje kompanija i održivim snažnim tražnjama na određenim tržišnim segmentima, te se očekuje da će trajati tokom prvog kvartala naredne godine.

Analize pokazuju procenjeni rast cena Mobile DRAM od 13-18% u četvrtom kvartalu, dok se očekuje da će cene za eMMC i UFS NAND Flash porasti za oko 10-15%. Gledajući ka prvom kvartalu 2024. godine, predviđa se da će se ukupni trend rasta cena memorije nastaviti.

Cene za Mobile DRAM i NAND Flash (eMMC, UFS) očekuje nastavak rasta, uz uslov da kompanije zadrže konzervativnu proizvodnu strategiju i uz podršku opipljive potražnje potrošača.

Tržište memorije, izlazeći iz jedne izazovne faze, ne doživljava samo povećanje cena već se očekuje i da će dobiti zamah iz različitih faktora koji doprinose njegovom oporavku.

Porast kapaciteta memorije u pametnim telefonima gura veštačka inteligencija

Prema izveštajima Wccftech-a, značajan trend u 2024. godini je porast terminalne veštačke inteligencije, sada integrisane u različite čipsete poput Snapdragon 8 Gen 3, Dimensity 9300 i Exynos 2400. Pametni telefoni sa veštačkom inteligencijom zahtevaju više memorije, uz očekivanje da će Android telefoni sa ugrađenom veštačkom inteligencijom zahtevati minimum 20GB RAM-a.

Dok 8GB RAM ostaje standard za Android telefone, sada se na tržištu pojavljuju telefoni koji se hvale većim kapacitetima RAM-a od većine laptopova ili računara, iako to još nije postalo uobičajeno.

Stručnjaci iz ove industrije predlažu da bi za glatko izvršavanje veštačke inteligencije u budućnosti, Android telefonima bilo potrebno najmanje 12GB RAM-a. S obzirom na aplikacije veštačke inteligencije i druge funkcije, telefoni će za besprekoran rad zahtevati više od 20GB RAM-a.

Tržište memorije očekuje rast potražnje DDR5 modula

Stručnjaci industrije očekuju značajan rast potražnje na tržištu DDR5 memorije, podstaknut padom cena i kontinuiranim poboljšanjem prinosa kompanija.

Kao DRAM visoke vrednosti, DDR5 i dalje privlači pažnju velikih igrača. Nedavna najava Micron-a o DDR5 memoriji zasnovanoj na 1β tehnologiji, s brzinama do 7200 MT/s, označava prelazak ka tržištima podataka i PC-ja.

Ova godina se smatra “godinom velikog usvajanja DDR5.”

Nedavno je Micron takođe predstavio 128GB DDR5 RDIMM memoriju koristeći čipove od 32Gb. Ova serija ima brzine do 8000 MT/s i pogodna je za servere i radne stanice. Koristeći Micron-ovu 1β tehnologiju, ova serija doprinosi poboljšanju efikasnosti energije za 24% i smanjenju kašnjenja za 16%.

Nadalje, Micron planira da na tržište memorije lansira model sa brzinama od 4800 MT/s, 5600 MT/s i 6400 MT/s 2024. godine, s dolazećim modelom brzine od 8000 MT/s u budućnosti.

Što se tiče Samsung-a, navodi se da proširuje svoju proizvodnju DDR5 memorije. S obzirom na visoku vrednost DDR5 i njegovo usvajanje na PC i server tržištima, ova godina se smatra “godinom velikog usvajanja DDR5.”

Slično DDR5, HBM, High Bandwidth Memory DRAM, privukao je značajnu pažnju ove godine. Pokretan trendom veštačke inteligencije, potražnja za HBM tržištem je porasla, što je dovelo do proširenja kapaciteta proizvodnje HBM.

TrendForce-ovo istraživanje ukazuje da se očekuje poboljšanje suficita HBM-a gledajući ka 2024. godini, prelazeći iz -2.4% u 2023. na 0.6%. S AI bumom koji pokreće potražnju za AI čipovima u 2023. i 2024. godini, kompanije povećavaju kapacitet HBM-a, očekujući značajno poboljšanje snabdevanja HBM-om u 2024. godini.

Što se tiče specifikacija, s porastom potreba za performansama AI čipova, očekuje se da će HBM3 i HBM3e postati dominantni izbori u 2024. godini. Generalno, s rastom potražnje i većim prosečnim prodajnim cenama HBM3 i HBM3e u odnosu na starije verzije, očekuje se značajan rast prihoda kompanija od HBM-a u 2024. godini.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi