Samsung podiže cene NAND fleš memorije za 20 posto

Kako bi sprečio dalji pad finansija, Samsung podiže cene NAND fleš memorije za čak 20 posto, što znači da će SSD diskovi za kompanije, ali i potrošače poskupeti

Samsung podiže cene NAND fleš memorije za 20 posto

U cilju spasa kompanije od pogoršanih prihoda u proteklim godišnjim kvartalima, Samsung podiže cene za NAND fleš memoriju za čak 20 posto u narednom periodu, što automatski dalje menja stanje na ovom tržištu. Samim tim, SSD diskovi koji koriste ovu vrstu memorije takođe će poskupeti, jer dobavljači već revidiraju svoje ugovore, piše Wccftech.

Odluka kompanije bila je delom nepredvidiva, jer su analitičari ranije procenjivali da će poskupljenje biti u granicama do 10 posto, ali je južnokorejski gigant odlučio da ovaj procenat duplira sa ciljem da postavi trend NAND čipova u industriji. Samsung je posegnuo za ovom odlukom kako bi prevazišao pogoršane prihode u prethodnim kvartalima, iako kompanija očekuje oporavak tržišta u poslovanju sa čipovma tokom 2024.

Prosečni potrošači osetiće poskupljenje NAND fleš memorije između ostalog i tako što će potrošački SSD diskovi postepeno takođe dobijati veće cene, s obzirom na to da oni koriste ovu vrstu čipova kao primarnu komponentu. Iako je i dalje rano govoriti o tačnom stepenu rasta cena, možemo očekivati da će to biti barem između osam i 13 odsto.

Ipak, analitičari tvrde da ćemo najveći uticaj ove promene videti u mobilnoj industriji, gde očekuju da će rast NAND fleš cena biti između od 10 do 15 posto. S tim u skladu, verovatno je da će i sama mobilna industrija takođe doživeti poskupljenja.

Samsung, ali i druge kompanije, isprobale su prvobitno različite metode kako bi se suočile sa turbulentnim tržištem čipova, kao što je smanjenje proizvodnje, ali i cena NAND proizvoda. Međutim, to izgleda nije dovoljno da bi se suprotstavili ekonomskom padu sa kojim se ovaj sektor suočava. Ipak, uz povećanju tražnju serverske industrije zbog razvoja veštačke inteligencije i Samsung poskupljenjem, tržište bi moglo da se oporavi već u narednom kvartalu.

Ukoliko ste planirali da pređete na ili nadogradite svoj SSD, sada je možda i pravi trenutak za to, pre nego što, zbog lanca snabdevanje, njegove cene takođe skoče.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi