Snapdragon 8 Gen 3 bi mogao da poveća cene Android telefonima već sledeće godine

Predstojeći Qualcomm čipset za telefone Snapdragon 8 Gen 3 sa svojom većom cenom, mogao bi da promeni tržište Android telefona sledeće godine

Snapdragon 8 Gen 3 bi mogao da poveća cene Android telefonima već sledeće godine

Vodeći Android telefoni mahom rade na čipsetovima Qualcomm kompanije, ali to se u budućnosti možda promeni. Naime, nezvanično visoka cena predstojećeg Snapdragon 8 Gen 3 čipa mogla bi da podstakne proizvođače telefona da koriste starije čipove ili pređu na konkurentske opcije kada su u pitanju vodeći uređaji za sledeću godinu, piše 9toGoogle.

Kao i u slučaju aktuelnog Snapdragon 8 Gen 2 procesora, njegova cena je takođe jedan od razloga što su najnoviji Samsung telefoni malo skuplji na određenim tržištima. Kako je poznati insajderski nalog sa Weibo društvene mreže DigitalChatStation nedavno objavio da će cena novog Qualcomm čipa biti “nešto viša”, ovo bi se definitivno moglo odraziti i na tržite telefona tokom sledeće godine.

Naime, cena novog čipa će navodno biti toliko visoka da neki Android proizvođači već traže čipove drugih kompanija koji će pokretati njihove uređaje planirane za sledeću godinu. Neki od njih navodno planiraju i da u sledećoj generaciji telefona koriste aktuelnu verziju Qualcomm čipa (Snapdragon 8 Gen 2), dok drugi konkretno razmišljaju o kompaniji MediaTek koja ima ozbiljnu porodicu Dimensity čipova.

Osim toga, ova kompanija bi u oktobru trebalo da debituje sa MediaTek Dimensity 9300 čipom koji će biti konkurent novom Snapdragon 8 Gen 3 procesoru.

Rival će navodno imati četiri Cortex-X4 jezgra i isto toliko Cortex-A720 jezgara, zajedno sa najnovijim Immortalis GPU-om i podrškom za brzi LPDDR5T RAM. Ukoliko se to ispostavi kao tačno, definitivno da će rivalstvo između novog Snapdragon i MeditaTek čipa porasti na viši nivo.

Izlazak i predstavljanje Qualcomm čipa zakazano je za 24. oktobar na Snapdragon samitu na Havajima, međutim, s obzirom na nedavne šumske požare, događaj možda bude odložen ili izmešten. U svakom slučaju, tada ćemo imati jasniju sliku o tome kako će i tržište budućih vodećih Android telefona izgledati, jer bi tad trebalo da bude otkrivena i njegova cena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (10)
  1. nightshadow

    sok

  2. euanknik

    Ne mogu oni da dizu koliko ja mogu da ne kupujem.

  3. NevisStarShine

    Prodaja rekordno niska a oni dižu cene?

    Posle grafičkih karti, ne treba mi ni nov telefon izgleda.

  4. Onda ce izgleda biti tacna glasina da se samsung vraca exinosu.

  5. RingeRaja

    Evo ja u Grčkoj, stigao juče, ležaljke poskupele 2x u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine nisi mogao da nađeš slobodan par posle 9, sad u špicu dana 2/3 zvrji prazno. Naravno, ne pada im na pamet da spuste cene, ali je sad zato slobodan deo plaže dupke pun.
    Naravoučenije…svi su isti.

  6. Migrant

    Juce sam citao vest o prodaji telefona u Kini, ove godine je prodaja pala za 20% u odnosu na proslu. Prognoze za sledecu godinu takodje nisu dobre. Ultra modeli mogu da budu skuplji, ali ostalim modelima ce cene morati da idu dole.

  7. NightCrawler

    Vozim moj P30 pro pa dokle izdrži.
    Flagship sumnjam sa ovim cenama da ću ikad više uzimati

  8. pcpartpicker

    Ovde se postavlja pitanje jel telefonu primarna namjena za obavljanje poziva ili nam trebaju neki mumbo dzambo čipovi, jer sigurno nećemo raditi video rendering ili 3d modeliranje telefonom.A dokle je ovaca biti će i vune.

  9. Trenutno koristim android i javno obecavam da vise android necu kupovati.
    Znam da to nikog ovde ne zanima ali eto da stoji negde zapisano.

  10. Kao što većina nas ne kupuje najjači CPU za komp, dovoljan nam je i neki iz srednje klase, tako i za 90 posto ljudi nema nikakve potrebe da nose flagship telefon i sve njihove potrebe može da pokrije neki telefon iz srednje klase. A ko hoće najjače i najbolje, taj će morati i da plati.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi