Samsung predstavio svoj 5 nm PM9C1a SSD sa 7. generacijom V-NAND fleš memorije

Samsung je objavom nove PM9C1a SSD serije podigao letvicu očekivanja brzine svakodnevnog korišćenja računara, a srednja klasa će dobiti osetno brže modele.

Samsung je predstavio novu PM9C1a seriju PCIe 4.0 M.2 NVMe SSD-ova srednje klase, sa unapređenim brzinama čitanja i upisa podataka. Novi uređaji nude 1,6x veću brzinu sekvencijalnog čitanja, kao i 1,8x veću sekvencijalnu brzinu upisivanja u odnosu na prošlu generaciju PM9B1 SSD-a kompanije Samsung. PM9C1a SSD može ponuditi korisnicima brzinu čitanja od 6.000 MB/S, kao i brzinu upisivanja od 5.600 MB/S. Kada se uzme u obzir pristupačna cena, ovo su visoke brojke za M.2 SSD-ove, piše u zvaničnom saopštenju.

Veća brzina i manja potrošnja

Pored velikog skoka performansi novih SSD-ova, Samsung govori da će PM9C1a takođe biti to 70% energetski efikasniji u odnosu na prethodnika. Memorijski moduli će takođe biti dobar izbor za korisnike laptopova, jer troše do 10% manje energije u režimu pripravnosti.

Kada govorimo o autonomiji baterije, svako malo poboljšanje znači. I dok M.2 SSD moduli sami po sebi nisu previše energetski zahtevni, kod uređaja na bateriju svaki vat se primeti.

Uređaji srednje klase najviše zaslužni za pomeranje tržišta unapred

Iako je zanimljivo videti u kom sve polju najbrži hardver pomera granice, bitno je zapamtiti da su mejnstrim uređaji najzaslužniji za kompletni napredak. Naravno, najnovije računarske komponente su tu da nam pokažu mogući maksimum, ali zahvaljujući ovim drugim se celo tržište kreće unapred.

“Samsung Electronics je danas najavio da je spreman za proizvodnju PM9C1a modula. Sa novim integrisanim kontrolerom zasnovanim na 5 nm procesu izrade kompanije Samsung, kao i sedmom generacijom V-NAND tehnologije fleš memorije, PM9C1a će obezbediti poboljšane performanse pri redovnom korišćenju i gejmingu, kako na računarima, tako i na laptopovima. Naš novi PM9C1a SSD pružiće kombinaciju superiornih performansi, velike energetske efikasnosti, kao i povišene sigurnosti, što predstavlja kvalitete koji su najbitniji PC korisnicima”, prenosi izvršni potpredsednik za razvoj memorijskih rešenja u Samsung Electronics kompaniji.

Novi PM9C1a SSD pruža dodatni stepen zaštite

Kako bi odgovorili na konstantne zahteve za većim sigurnosnim merama, novi SSD podržava Device Identifier Composition Engine (DICE) bezbednosni standard koji je kreirala Trusted Computing Group (TCG) – globalna organizacija koja kreira otvorene standarde za bezbednost računara. DICE bezbedno generiše kriptografske ključeve unutar samog SSD-a, pružajući autentifikaciju uređaja radi zaštite od sajber napada.

Samsung PM9C1a SSD-ovi će biti dostupni u verzijama sa 256 GB, 512 GB i 1 TB skladišne memorije, u M.2 formatu (22×30 mm, 22×42 mm, 22×80 mm).

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi