Samsung očekuje oporavak poslovanja sa čipovima u 2024, smanjivaće proizvodnju po potrebi

Iako će nastaviti da smanjuje proizvodnju kako bi ublažio prezasićenost snabdevanjem čipovima, Samsung očekuje oporavak poslovanja u industriji tokom 2024.

Samsung očekuje oporavak poslovanja sa čipovima u 2024, smanjivaće proizvodnju po potrebi

Južnokorejski gigant Samsung Electronics saopštio je da će nastaviti da smanjuje proizvodnju čipova kako bi ublažio prezasićenost na tržištu, ali da se na taj način priprema i za sledeću godinu. Tako, Samsung očekuje oporavak poslovanja sa čipovima u 2024, kada bi trebalo da investicije i proizvodnja u celoj industriji budu fokusirani na čipove za generativnu veštačku inteligenciju (AI).

Predstavnici kompanije kažu da će AI povećati potražnju za DRAM čipovima, nakon što se raširila svest da je industrija „dostigla dno“, posle čega očekuju oporavak tržišta.

Samsung je ove godine smanjio proizvodnju čipova kako bi prebrodio turbulencije bez presedana u ovoj industriji i sa tim u skladu, najavio je dalja prilagođavanja proizvodnje, posebno kao su u pitanju NAND fleš memorijski čipovi.

„S obzirom na normalizaciju nivoa zaliha, očekujemo da će se oporavak tržišta ubrzati u memoriji računara i mobilnih uređaja“, rekli su predstavnici kompanije na konferenciji povodom trećeg finansijskog kvartala 2023, prenosi Reuters.

Samsung se takmiči u memorijskim čipovima za veštačku inteligenciju sa SK Hynix kompanijom koji je preuzeo vođstvo u HBM3 čipovima (onim sa visokim propusnim opsegom), snabdevajući jedno od najvećih imena u tehnološkoj industriji – kompaniju Nvidia. Proizvođači čipova sada razvijaju sledeću generaciju HBM čipova za narednu godinu.

Južnokorejska kompanija tako planira da poveća izlazni kapacitet ovih čipova za dva i po puta ili čak i više u sledećoj u odnosu na tekuću godinu. Samsung akcije su, međutim, u podne, nakon ovih komentara, pale za 0,3 posto, dok je SK Hynix „opao“ za 1,9 procenta.

Kada su u pitanju NAND čipovi, strategija je tu manje jasna, jer oni čipovi za skladištenje podataka i nisu povezani sa AI potražnjom. Ipak, analitičari kažu da bi nastavak smanjenja proizvodnje ubrzao oporavak tradicionalnih memorijskih čipova.

Samsung očekuje oporavak uprkos padu u trećem godišnjem kvartalu

Kompanija je svoja predviđanja iznela dok je izveštavala o operativnom profitu od 2,4 biliona (američkih triliona) vona, korejske nacionalne valute, što je oko 1,78 milijardi dolara. To je, međutim, iako naizgled velika brojka, 78 posto manje profita nego u istom periodu prošle godine, odnosno trećem godišnjem kvartalu u koji spadaju meseci jul, avgust i septembar.

Ipak, ovaj iznos je za otprilike trećinu bolji nego u prethodna dva godišnja kvartala u Samsung poslovanju. Prihodi su pali za 12 posto na 67,4 biliona vona. Gubitak u poslovanju sa memorijskim čipovima smanjen je na 3,75 biliona vona u trećem kvartalu u odnosu na 4,36 biliona vona u drugom.

Održavajući poboljšanje tražnje za čipovima, ukupna fabrička proizvodnja u Južnoj Koreji u septembru je porasli drugi mesec zaredom, zahvaljujući povećanoj proizvodnji čipova. U mobilnim uređajima, profit je dostigao 3,3 biliona vona, nešto više nego u istom periodu prethodne godine, što znači da se nalazi u solidnoj prodaji premijum savitljivih pametnih telefona.

Nakon sklapanja ugovora u periodu 2022-2023, potražnja za mobilnim uređajima će se verovatno stabilizovati sledeće godine, tvrdi kompanija. Firma cilja na dvocifreni rast u snabdevanju vodećih mobilnih proizvoda i rast prihoda koji premašuje rast tržišta.

Uz to, Samsung još očekuje i da će ove godine potrošiti rekordnih 53,7 biliona vona u kapitalne izdatke, uključujući 47,5 biliona vona na čipove, kako bi se pripremio za srednjeročno i dugoročno povećanje tražnje.

Očigledno je da ogromne cifre odražavaju fluktuaciju industrije čupova, a uz sve veći fokus na AI, poremećaj dolazi i od velikih tehnoloških igrača koji se prebacuju na sopstveni interni razvoj.

Jedan korejski von iznosi 0,00070 evra, odnosno 0,082 dinara, odnosno 0,00074 američka dolara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi