Sledeća generacija HBM4 memorije donosi značajno veći transfer podataka, AI će biti nesagledivo moćnija

Memorijska magistrala širine 2048-bita na HBM4 memoriji bi mogla da donese ogroman potencijal u oblasti primene grafičkih procesora i AI tehnologije koja će postati još moćnija

Sledeća generacija HBM4 memorije donosi značajno veći transfer podataka, AI će biti nesagledivo moćnija

HBM4 memorija sledeće generacije, mogla bi da doživi ogroman skok u performansama i to pre svega memorijskom propusnom opsegu, koji bi mogao da bude dupliran u odnosu na aktuelnu generaciju. U isto vreme to bi moglo da ima veliki uticaj na postojeću industriju i polje primene obzirom da je važno istaći kako HBM memorijski standard nije dobio unapređenje u memorijskom interfejsu još od 2015. godine.

Iako na papiru, ovaj napredak izgleda sjajno, ipak stiže sa mnogo nepoznanica, uglavnom u vezi sa načinom na koji će proizvođači upravljati brzinom prenosa podataka i neophodnim promenama u mehanizmu korišćenja memorije koji omogućava da se sistemska memorija koristi kao privremeno skladište podataka i ponaša kao FIFO bafer.

HBM4 će učiniti AI još moćnijom

Trenutno, industrija prolazi kroz fazu integracije HBM3e standarda sa najnovijim AI GPU čipovima, koji bi mogli da dostignu propusni opseg od čak 5 TB/s po čipu, donoseći ozbiljno povećanje performansi u primeni sa veoma popularnim NVIDIA H100 GPU akceleratorima algoritama veštačke inteligencije.

DigiTimes prenosi informacije o razvoju tvrdeći da se Samsung i SK Hynix kreću ka integraciji „2000 I/O“ portova na svom HBM4 memorijskom standardu sledeće generacije. Laički rečeno, ovo znači da će proces imati mnogo veće računske mogućnosti zajedno sa podrškom za neuporedivo kompleksnije LLM module veštačke inteligencije, a što je ključni faktor u pristupu sledeće generacije razvoja AI koja može samostalno da stvara i kreira.

Industrija veštačke inteligencije je trenutno u promeni paradigme, sa stvaralačkim mogućnostima veštačke inteligencije koje se ubacuju u potrošačke aplikacije, a što je dovelo do stvaranja svojevrsne tehnološke kreature neverovatne moći i snage u perspektivi i to samo zbog svojevrsne trke u kojoj će najmoćnije kompanije pokazati svoju snagu.

Ovo se na kraju završilo sa ogromnom potražnjom za AI GPU procesorima, koji zahtevaju HBM kao primarnu komponentu za brzi rad, a trenutno su proizvođači memorije fokusirani na isporuku adekvatnih proizvoda koji će zadovoljiti tražnju. Inovacije na HBM tržištu su zaista neminovne, međutim, neće se desiti uskoro, barem ne u narednim godinama, osim ako se nešto iza scene „kuva“ a čega još nismo svesni, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi