Niče nova napredna čip fabrika u Južnoj Koreji u koju će Samsung i ASML da ulože čak 760 miliona dolara

Kompanije Samsung i ASML uložiće 760 miliona dolara kako bi u Južnoj Koreji nastala nova napredna čip fabrika za razvoj najsavremenije tehnologije proizvodnje

Niče nova napredna čip fabrika u Južnoj Koreji u koju će Samsung i ASML da ulože čak 760 miliona dolara

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung i holandski proizvođač opreme za proizvodnju čipova ASML sklopili su partnerstvo kako bi uložili sredstva u izgradnju nove poluprovodničke fabrike za razvoj najsavremenije čip tehnologije. Tako će nova napredna čip fabrika naći svoje mesto u Južnoj Koreji, a Samsung i ASML dogovorili su da će u nju da ulože čak 760 miliona dolara.

Ova vest stiže tokom četvorodnevne posete južnokorejskog predsednika Juna Sukjula Holandiji, koja inače ima za cilj uspostavljanje „poluprovodničkog saveza“ između dve države.

Holandski ASML je jedini svetski proizvođač ekstremno ultraljubičastih (EUV) litografskih mašina koje su neophodne za proizvodnju najmodernijih čipova, poput onih koje pravi najpoznatija poluprovodnička kompanija TSMC.

„ASML predvodi tehnološku inovaciju koja postaje snažan pokretač Četvrte industrijske revolucije širom sveta, a holandske kompanije za poluprovodnike kao što su ASML i ASM grade nove objekte za proizvodnju, istraživanje i razvoj, kao i obuku talenata u Koreji“, saopštila je južnokorejska predsednička kancelarija u utorak.

Sukjul je tokom svog boravka u ovoj državi posetio ASML sedište zajedno sa holandskim kraljem Viljemom Aleksandrom, kada su obišli i proizvodni pogon za EUV mašine sledeće generacije.

Nova napredna čip fabrika kao prekretnica u odnosima dve zemlje

Kompanija Samsung je najveći svetski proizvođač DRAM memorijskih čipova, a oni se koriste u potrošačkim uređajima poput telefona i računara. Ova kompanija, kao i drugi proizvođači čipova oslanjaju se na ASML EUV mašine kako bi proizveli brže i efikasnije čipove nego konkurenti.

U saopštenju za medije piše da će ASML, osim sa kompanijom Samsung, sarađivati i sa tamošnjim gigantom čipova SK Hynix, koji važi za drugog najvećeg svetskog DRAM proizvođača. Ova saradnja pomoći će u smanjenju potrošnje energije i troškova za EUV putem tehnologije reciklaže vodoničnog gasa.

Upravo ova partnerstva idu u prilog tezi o prekretnici za saradnju dve zemlje, a Sukjul je pre svoje posete Holandiji za AFP rekao da su poluprovodnici „temelj saradnje između Južne Koreje i Holandije.“

On je tada pohvalno govorio o holandskoj kompaniji dodavši da su godinama unazad ove dve države radile zajedno na „primeran način“. Unapređivanje saradnje obeležava ključni trenutak za „savez Južna Koreja – Holandija u oblasti poluprovodnika“, tvrdi on.

Uz to, predsednička poseta Holandiji pomoći će obema zemljama da uspostava dobro organizovan institucionalni okvir koji bi intenzivno trebalo da rešava globalne lance snabdevanja poluprovodnicima. To važi, rekao je on, čak i dok poluprovodnici postaju strateški resursi, a geopolitički rizici u vezi sa globalnim lancima snabdevanja rastu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi