TSMC nastavlja izgradnju fabrike čipova u Arizoni, ima novi dogovor sa radničkim sindikatom

Nakon zastoja i dužeg sukoba sa lokalnom radnom snagom u Arizoni, TSMC nastavlja izgradnju tamošnje fabrike čipova jer je postigao novi dogovor sa sindikatom

TSMC nastavlja izgradnju fabrike čipova u Arizoni, ima novi dogovor sa radničkim sindikatom

Najuspešniji proizvođač čipova na svetu, tajvanski TSMC nastavlja izgradnju fabrike u američkoj državi Arizona nakon dužeg zastoja zbog sukoba sa tamošnjom radnom snagom. Kompanija TSMC napravila je kompromise i postigla novi dogovor sa radničkim sindikatom, koji je obavezuje da se više osloni na lokalne radnike i ulaže u programe obuke i bezbednost na radu.

Pogon za proizvodnju čipova koji je trebalo da počne sa radom tokom 2024. u TSMC fabrici poznatoj još i kao Fab 21, sada ima rok u 2025. zbog kašnjenja u izgradnji pogona uzrokovanim sukobom sa tamošnjom radnom snagom. Zastoj se desio zato što je TSMC odlučio da treba da pošalje tajvanske radnike da vrate projekat na „pravi put“, navodeći da radnici iz Arizone nisu dovoljno kvalifikovani, što je izazvalo nezadovoljstvo tamošnjeg stanovništva. Jedan od radničkih sindikata istakao je da su tvrdnje tajvanske kompanije uvredljive i netačne.

Kako bi rešio problem, TSMC se usaglasio da će slati svoje radnike samo ukoliko to bude „neophodno“ i da će se ubuduće oslanjati na radnu snagu Arizone. To sada verovatno znači da kompanija više neće slati još svojih radnika u Fab 21, posebno imajući u vidu da je 500 svojih radnika koje je već dodelio projektu bilo dovoljno da izazove sukob koji traje već pola godine.

Novi sporazum sada uključuje uspostavljanje programa obuke i povećanu transparentnost u vezi sa bezbednosti na radu. Novi odbor biće odgovoran za nadgledanje sprovođenja ovih mera, kao i za određivanje broja radnika koji je potreban da bi Fab 21 bila završena. Trenutno, međutim, nije jasno ko će biti deo ovog odbora, piše Bloomberg.

U danima koji su prethodili ovom sporazumu, TSMC predsednik Mark Liu razgovarao je o tome da on i njegova kompanija uče kako da sarađuju ne samo s radnicima iz Arizone, već i sa Sjedinjenim Američkim Državama uopšte. Napomenuo je da TSMC, kao jedna od najprestižnijih kompanija Tajvana, nije navikla na kritike, koje su u Americi izdašnije, posebno s obzirom na to da kompanija traži pomoć u finansiranju putem američkog zakona o čipovima (CHIPS Act).

Međutim, Liu je naposletku prihvatio kritike, rekavši da „nepostojanje kritika predstavlja najvećeg neprijatelja inženjera“. Njegov pomirljiv stav verovatno je pomogao da se stvari sa sindikatima izglade. Naravno, osiguranje da će njegova kompanija dobiti sredstva od države putem Chips zakona verovatno je bio ključni razlog zbog kog je Liu bio spreman na kompromis. Budžet tajvanske kompanije za Fab 21 meri se u desetinama milijardi dolara, a kompenzacija toga sa delom od 100 milijardi dolara iz fonda CHIPS svakako je u TSMC interesu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi