TSMC bespomoćan, prisiljen da odloži početak rada 4 nm fabrike u USA

TSMC nema rešenje u ovom trenutku jer se suočava sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, zbog čega odlože početak rada 4 nm fabrike u SAD za godinu dana

TSMC bespomoćan, prisiljen da odloži početak rada 4 nm fabrike u USA

Loše vesti obično se nadovezuju jedna na drugu, a to je ovih dana na svojoj koži upravo osetio trenutno vodeći proizvođač čipova u svetu, tajvanski TSMC. Nakon nedavno objavljenog izveštaja o poslovanju za drugo tromesečje tekuće godine u kome je TSMC prvi put posle dužeg vremena prikazao pad profita i obima proizvodnje, tačnije od 2019. godine, stiže još jedna loša vest.

TSMC poslovanje je pogođeno globalnom ekonomskom situacijom, posebno stanjem na tržištu mobilnih telefona koje nikako da se oporavi od recesije u koje je zapalo pre izvesnog vremena. Čak ni rast potražnje za AI čipovima koji je trenutno u usponu, ne može da pokrije pad prodaje i gubitak na tržištu čipova za mobilne telefone.

Kao da sve to već dovoljno ne komplikuje poslovanje, tek TSMC se suočava sa novim izazovima u nameri da u što kraćem vremenu izgradi i pusti u rad svoje fabrike van granica Tajvana. Dok izgradnja novih proizvodnih postrojenja u Kini i Japanu teče po planu, dotle pokretanje masovne proizvodnje 4 nm čipova u pogonima nove fabrike u Teksasu, SAD je odloženo za godinu dana.

Izgradnja TSMC fabrike u SAD – sve je mnogo komplikovanije nego kod kuće

Na početku projekta je planirano da TSMC u izgradnju fabrike u Teksasu potroši oko 20 milijardi US$, ali su se u međuvremenu troškovi duplirali. Prvobitni plan je bio da se fabrika u rad pusti tokom iduće, 2024. godine, ali je u međuvremenu pomeren i taj termin koji je odložen za godinu dana. Nevoljno, ali TSMC je jednostavno primoran na takav potez i u ovom slučaju je bespomoćan. Što je još gore niko ne garantuje da se u budućnosti možda neće desiti dodatno pomeranje rokova početka proizvodnje.

Kao osnovni uzrok ovakve odluke se navodi nedostatak kvalifikovane radne snage u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, TSMC se suočava sa velikim problemom u vezi oko profesionalne i stručne instalacije potrebne opreme kako bi proizvodnja postrojenja mogla započeti sa radom. Deluje gotovo nezamislivo, ali je to trenutno realnost koja muči TSMC.

Kompanija aktivno radi na prevazilaženju ovog problema. Zbog toga je odlučila da privremeno pošalje određeni kontingent radnika direktno sa Tajvana, koji bi obučio kolege iz SAD-a. Sa druge strane povećava i intenzivira proces treninga, nadajući se da će na taj način u kratkom vremenu povećati broj potrebnih kvalifikovanih radnika, prenosi, Fast Technology.

Ono što je TSMC izbegao javno da pomene je činjenica da su radnici u Americi dugo vremena već nezadovoljni obukom pod velikim pritiskom i stresom, kao i odnosom TSMC menadžmenta, a što je svakako glavni razlog zbog čega ova kompanija ne može da regrutuje potreban broj profesionalaca. Uglavnom, nezadovoljstvo je obostrano.

Žalbe na račun kompanije TSMC se tiču mahom dve stvari. Prva se ogleda u značajnom prekoračenju radnog vremena i produženom radu na kome insistira menadžment tajvanske kompanije. 12-časovno radno vreme je prema njima sasvim normalno uz dodatno prekoračenje po potrebi. Ovaj zahtev je svakako u korelaciji sa onim drugim, a tiče se potpuno drugačijih normi korporativne kulture u odnosu na one koje važe u SAD.

Kadrovska služba kompanije TSMC je vrlo striktna, skoro do te mere koja ih opisuje kao veoma stroge. Priča i druženje tokom  rada su strogo zabranjeni, što američki radnici nikako ne mogu da prihvate.

Ostaje da se vidi hoće li naći zajednički jezik i kompromis jer u svakom slučaju, različite kulturne norme i radna etika mogu kompaniju TSMC prilično „udariti“ po džepu jer im dalje odlaganje početka proizvodnje 4 nm čipova, nikako ne ide u prilog.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi