TSMC beleži pad prihoda, traži pomoć od SAD da bi dobio sredstva za fabriku u Arizoni

Nakon jako uspešnog perioda poslovanja TSMC beleži pad prihoda u poslednjih nekoliko meseci, i traži pomoć od SAD za sredstva za fabriku u Arizoni

TSMC beleži pad prihoda, traži pomoć od SAD da bi dobio sredstva za fabriku u Arizoni

Usporavanje tržišta elektronike dovelo je do toga da i gigant kao što je tajvanski TSMC beleži pad prihoda. Pored toga, troškovi kompanije su u poslednjih nekoliko meseci porasli zbog nove fabrike koju TSMC pravi u Arizoni.

Zbog toga predstavnici tajvanskog proizvođača čipova traže pomoć od vlade SAD kako bi dobili sredstva za svoju fabriku na američkom tlu, u okviru novog CHIPS zakona. TSMC je dogovorio investiciju u fabriku u SAD kao deo strategije širenja proizvodnih pogona van Tajvana, zbog političkih tenzija sa Kinom i otvorenim trgovinskim ratom između SAD i Kine.

Trgovinske tenzije dolaze u vreme kada se proizvođači čipova nalaze u tržišnom okruženju koje karakteriše znatno oslabljenu potražnju u poređenju sa prethodnim godinama. TSMC je u martu zabeležio pad neto prihoda za više od 15% na godišnjem nivou, prema preliminarnom izveštaju o prihodima objavljenom u ponedeljak.

Dok je u martu 2022. neto prihod TSMC-a bio na visini od 5,6 milijardi dolara, brojke za mart 2023. pale su na 4,7 milijardi dolara, što je nagli pad čak i kada se porede prihodi sa prethodnim mesecom. Brojke su malo bolje za TSMC kada se posmatraju kvartalno – kompanija je zabeležila povećanje neto prihoda od 3,6% u prvom kvartalu 2023. godine, za ukupno 16,6 milijardi dolara, u poređenju sa prošlogodišnjim cifrom od 16,1 milijardu dolara.

Isporuke računara opadaju kako pandemija jenjava

Nedavni pad je verovatno vezan za nagli pad potražnje za računarima. Isporuke tradicionalnih računara širom sveta pale su za 29% u kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, na ukupno 56,9 miliona, prema izveštaju koji je juče objavio IDC. Istraživači IDC-a očekuju da će prodaja nastaviti da pada u bliskoj budućnosti, jer je rast uzrokovan pandemijom konačno nestao, ali isto tako kažu da bi normalni ciklusi osvežavanja mogli ponovo da počnu da se pojavljuju 2024. godine, koja može biti ključna za revitalizaciju tržišta.

“Ako ekonomija do tada krene uzlaznim trendom, očekujemo značajan rast tržišta jer potrošači žele da se osveže, škole žele da zamene dotrajale Chromebook-ove, a kompanije prelaze na Windows 11”, rekla je Lin je Huang iz IDC u izveštaju. “Ako se recesija na ključnim tržištima povuče u narednu godinu, oporavak bi mogao biti problem.”

Pad TSMC-ovih brojki nije odstupanje za tržište čipova, jer su drugi proizvođači, uključujući Samsung, prijavili pad prihoda. U međuvremenu, kompanije kao što su TSMC i Samsung su snažno podstaknute da proizvode svoje naprednije čipove u SAD, zahvaljujući novim zakonima kao što su CHIPS i Zakon o nauci.

Taj pritisak je izazvao dodatnu zabrinutost kod proizvođača čipova u inostranstvu, koji će morati da se pridržavaju širokog skupa američkih smernica za proizvođače poluprovodnika koji traže sredstva u okviru CHIPS zakona. Neki od uslova su pokazali društvene i ekonomske prioritete administracije, uključujući i raznovrsnu radnu snagu.

Pored toga, postoji zabrinutost zbog ideje o vraćanju viška profita koji bi se mogao dugovati vladi putem njenih odredbi, kao i zabrinutosti oko čuvanja poverljivih poslovnih informacija, o čemu je već pisao Reuters.

Tajvanski ministar ekonomije Vang Mei-hua rekao je novinarima u ponedeljak da TSMC razgovara sa SAD o detaljima subvencionisanja u okviru CHIPS zakona, kako bi ova kompanija dobila dodatna sredstva kao podsticaj od vlade SAD da napravi moderne fabrike na tlu ove zemlje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi