Kina poziva Holandiju da ne ometa saradnju u industriji čipova

Nakon novog talasa sankcija prema Kini koje predvodi SAD, Kina u saopštenju poziva Holandiju da ne zloupotrebljava kontrolu izvoza u industriji čipova

Kina poziva Holandiju da ne ometa saradnju u industriji čipova

Kinesko Ministarstvo trgovine u saopštenju za medije poziva Holandiju da ne ometa bilateralnu saradnju dve države u industriji poluprovodnika novim ograničenjima izvoza čipova u Kinu, piše Reuters. Kina tvrdi da Holandija novim merama zloupotrebljava kontrolu izvoza i dodaje da je sa ovom državom često i na različitim nivoima komunicirala o gorućoj temi.

Apel iz Kine stiže nakon što je holandska vlada u petak najavila nova ograničenja na izvoz određene poluprovodničke opreme u ovu zemlju, podstičući tako novi, nedavno najavljeni talas sankcija predvođen Sjedinjenim Američkim Državama.

Kina se bori sa SAD sankcijama koje prate Japan i Holandija

Holandija je preduzela ovaj korak „u interesu svoje nacionalne bezbednosti“, jer takva oprema može imati vojnu primenu, rekla je holandska ministarka trgovine Lisje Šrajenmaher.

Uz to, Šrajenmaher je istakla da će novim talasom kontrole izvoza biti  pogođen „veoma ograničen“ broj holandskih kompanija i proizvoda. Kina je na potez Holandije reagovala tvrdnjom da se na taj način zloupotrebljava mera kontrole izvoza čime se krše pravila trgovine.

Nova pravila koja će podrazumevati da holandske kompanije u industriji čipova pre izvoza, moraju da traže dozvolu holandskih vlasti stupaju na snagu od prvog septembra ove godine. Nakon objavljivanja novih pravila, izdat je i dokument, odnosno lista koja precizira opremu za koju će biti potrebna dozvola.

Potez Holandije rezultat je sporazuma sa SAD i Japanom da pooštre ograničenja prema Kini, dok Vašington pokušava da spreči Peking u proizvodnji sopstvenih čipova.

Nedavno se pojavila informacija da SAD razmatra nove sankcije za kinesku poluprovodničku industriju, koje će zaustaviti isporuke čipova koje dizajniraju Nvidia i druge kompanije za kupce u Kini. To bi bio novi dodatak ograničavanju Kine u industriji čipova s obzirom na to da je na snazi već čitav niz sankcija koje se tiču ove oblasti, a njima su se pridružile države američki saveznici, pre svega Japan i Holandija.

Sankcije imaju za cilj da zaustave kineski razvoj u poluprovodničkoj industriji, međutim, ni Kina ne prepušta stvari slučaju. Kao odgovor na neke od nedavnih mera, njene vlasti su objavile da zabranjuju kupovinu američkih Micron proizvoda sa obrazloženjem da nisu prošli bezbednosnu reviziju.

Analitičari upozoravaju da će SAD sankcijama možda proizvesti kontraefekat i samo naterati Kinu da unapredi svoju industriju čipova, ne zaviseći tako od opreme iz drugih zemalja. Uz to se sve više kompanija širom sveta, uključujući i one u SAD, buni protiv aktuelnih mera, objašnjavajući da to šteti njihovom poslovanju i apeluju na vlasti da preispitaju svoje odluke.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi