SAD razmatraju nove sankcije za kinesku industriju čipova

Nvidia i druge kompanije možda će morati da obustave svoje isporuke AI čipova u Kinu, jer SAD razmatraju nove sankcije ka kineskoj industriji čipova

SAD razmatraju nove sankcije za kinesku industriju čipova

Američko Ministarstvo trgovine u julu će zaustaviti isporuke čipova koje dizajniraju Nvidia i druge kompanije za kupce u Kini, objavio je WSJ. Navodno SAD razmatraju nove sankcije za kinesku industriju čipova, čime ponovo zahuktavaju aktuelni tržišni rat.

Nakon objavljivanja ove vesti, akcije kompanije Nvidia pale su za više od 2 posto, a AMD akcije za oko jedan i po odsto, piše Reuters.

Iako je delovalo da se strasti na relaciji SAD-Kina smiruju jer se nedavno pojavila informacija da će kompanije Samsung i TSMC posle jednogodišnjeg izuzeća, bez američkih sankcija moći da nastave svoje poslovanje sa čipovima u Kini, sada se situacija ponovo zakuvava.

Naime, američke sankcije ne štete direktno samo Kini, već zapravo i američkim građanima i kompanijama. Kompanije Nvdia, Micron i AMD jedne su od najpoznatijih svetskih, ali pre svega američkih dizajnera čipova na koje ova odluka takođe veoma utiče, jer im je Kina jedan od najbitnijih kupaca.

Kako bi se prilagodila već aktuelnim ograničenjima, Nvidia je nakon talasa sankcija prošlog septembra saopštila da će Kini ponuditi novi napredni A800 čip, kako bi ispoštovala pravila kontrole izvoza. Međutim, novi talas ograničenja mogao bi da spreči prodaju i ovih čipova ukoliko administracija SAD ne izda posebnu dozvolu za to.

Da li SAD sankcije postižu željeni efekat

Sjedinjene Američke Države uvele su čitav niz sankcija prema Kini u poluprovodničkoj industriji i one podrazumevaju jako stroge izvozne kontrole u ovu državu, kao i zabranu kupovine određenih američkih proizvoda.

Da stvar bude gora, Vašington je uvođenjem sankcija ograničio i druge ne-američke kompanije po pitanju poslovanja u Kini. U njih spadaju uglavnom firme iz zemalja koji su američki saveznici poput Japana i Holandije. Međutim, SAD administracija je uspela da „izboksuje“ i pomenuta jednogodišnja izuzeća i drugih kompanija kao što su južnokorejski Samsung i tajvanski TSMC.

Sve ovo delovalo je kao da će zabetonirati razvoj kineske napredne industrije čipova, ali Kina nije sedela skrštenih ruku. Kao odgovor, ova država je potpuno zabranila kupovinu američkih Micron čipova uz obrazloženje da nisu prošli bezbednosnu reviziju. Osim toga, Kina je uspevala da zaobiđe sankcije kupovinom polovnih proizvoda, dok paralelno njena vlast ističe da je u nauci i tehnologiji važno samopouzdanje.

Nakon američkih poteza, kineski zvaničnici pozvali su kineske kompanije da preduzmu dalje korake u tehnološkom napretku. Analitičari upozoravaju SAD da će sankcijama postići kontraefekat i u stvari naterati Kinu da sama izgradi sve što joj je potrebno, što će dodatno promeniti stvari u svetskoj industriji čipova. Uz to, sve više zemalja se brine da će nastavak sankcija ugroziti i njihovo poslovanje, te apeluju na Bajdenovu administraciju da preispita svoje odluke.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi