Samsung i TSMC moći će da nastave poslovanje sa čipovima u Kini

Kompanije Samsung i TSMC iz Južne Koreje i Tajvana moći će da nastave poslovanje sa čipovima u Kini bez sankcija SAD posle jednogodišnjeg izuzeća

Samsung i TSMC moći će da nastave poslovanje sa čipovima u Kini

Aktuelna administracija Sjedinjenih Američkih Država planira da dozvoli azijskim kompanijama Samsung i TSMC da nastave poslovanje sa čipovima u Kini bez američkih sankcija prema kompanijama, piše WSJ. To je navodno napomenuo visoki zvaničnik američkog Ministarstva trgovine.

Južnokorejski Samsung i tajvanski TSMC bi tako od oktobra trebalo da nastave svoju poluprovodničku industriju, nakon što istekne jednogodišnje izuzeće poslovanja u Kini koje je predvođeno Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako se prošle nedelje pojavila informacija da SAD planiraju da prošire sankcije prema Kini u industriji poluprovodnika, pa samim tim i izuzeće pojedinih kompanija od poslovanja u ovoj državi, sada stižu drugačije informacije.

Nastavak poslovanja u Kini – dobra volja ili kontrola štete

Nova informacija pomalo iznenađuje s obzirom na to da je praktično između SAD i Kine u toku tehnološko-tržišni rat. SAD je prema suparničkoj Kini uvela čitav niz sankcija u poluprovodničkoj industriji koje podrazumevaju strože izvozne kontrole poluprovodnika u ovu zemlju i zabranu kupovine određenih američkih proizvoda.

Sankcijama su se pridružile i zemlje saveznice SAD poput Japana, ali ni to nije sve, jer su SAD obezbedile i izuzeće poslovanja u Kini za pojedine ne-američke kompanije u koje spadaju tajvanski TSMC i južnokorejski Samsung. Izuzeće je stupilo na snagu prošlog oktobra, a prema novim informacijama, ono se izgleda neće nastavljati.

Ove kompanije uložile su milijarde dolara u fabrike čipova u Kini, a prestanak tamošnjeg poslovanja bi im doneo velike gubitke, dok bi Kina ujedno verovatno ostala uskraćena za tehnološki napredak. SAD su bile u mogućnosti da ucene ove kompanije, jer se one oslanjaju i na tehnologiju i proizvode proizvođača iz SAD, ali i Japana i Holandije koje su američki saveznici.

Ipak, kompanije su se bunile zbog sve većeg mešanja Vašingtona u njihovo poslovanje, podseća WJS. To uključuje čak i američke kompanije kojima je zabranjena prodaja u Kini, koja je svakako jako veliko tržište.

Ne treba zaboraviti na to da nisu svi saglasni da će američke sankcije zapravo oslabiti kinesku industriju čipova, već da će naprotiv, to uticati na kineski tehnološki napredak. Čak je i američka zvaničnica u ministarstvu finansija Dženet Jelen više puta ponovila da će potpuno odvajanje od kineske ekonomije biti pogubno za obe zemlje.

Ovakve izjave i nove informacije ukazuju da je SAD možda ipak pogrešila u svojoj odluci da izoluje Kinu na ovaj način, a sada pokušava da iskontroliše štetu.

U Kini nisu sedeli skrštenih ruku

Kina je odgovorila na američki pokušaj izolacije. Nedavno je objavila da proizvodi američke kompanije Micron nisu prošli bezbednosnu reviziju i da u skladu sa tim zabranjuje njihovu kupovinu i korišćenje u svojoj ključnoj infrastrukturi.

Vlasti u Kini su posle toga istakle da je u nauci i tehnologiji važno samopouzdanje koje je ključno za unapređenje Pekinga u industriji poluprovodnika. Tada su vlasti pozvale kineske kompanije da preduzmu dalje korake u tehnološkom napretku. Neki analitičari isticali su da bi sankcije unazadile proces proizvodnje čipova čime bi se Kina zadržala na 14nm proizvodnom procesu čipova, ali sada deluje da to izgleda ipak neće biti slučaj.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi