Canon izaziva ASML: počinje da prodaje mašine za proizvodnju čipova sa skroz drugačijom tehnologijom

Kompanija Canon izaziva ASML, najpoznatijeg svetskog proizvođača EUV mašina za proizvodnju čipova, jer ulazi na njegov teren sa potpuno drugačijom tehnologijom

Canon izaziva ASML: počinje da prodaje mašine za proizvodnju čipova sa skroz drugačijom tehnologijom

Japanski stručnjak za optiku, kompanija Canon počinje da prodaje mašine za proizvodnju čipova sa skroz drugačijom tehnologijom od široko rasprostranjenih EUV litografskih mašina čiji je glavni snabdevač holandski ASML. Tako Canon izaziva ASML jer ulazi na njegov teren obezbeđivanja opreme firmama za proizvodnju naprednih poluprovodnika uz pomoć litografije na nivou nanootiska.

Tehnologija na kojoj su zasnovane Canon mašine za proizvodnju čipova u potpunosti preskaču fotolitografiju i umesto toga koriste litografiju nanootiska (NIL – nanoimprint lithography). To znači da umesto ASML tehnike, Canon utiskuje željeni obrazac električnog kola na silikonski vafer.

Početkom prodaje svojih sistema za proizvodnju poluprovodnika, ova japanska firma nastoji da povrati tržišni udeo pozicioniranjem sopstvene tehnologije kao jednostavnije i dostižnije alternative za najsavremenije alate današnjice.

Nove mašine japanskog giganta navodno mogu da proizvedu električna kola ekvivalentna onim od pet nanometara nastalim uz pomoć ekstremne ultraljubičaste (EUV) litografije.

Kompanija sa sedištem u Tokiju očekuje da će njegove mašine dostići sledeću generaciju 2 nm proizvodnje uz dalji napredak i poboljšanja, navodi u današnjem saopštenju za javnost.

Kao i japanski Nikon, tako je i Canon zaostao daleko iza holandske ASML kompanije u EUV trci, ali novi pristup litografiji nanootiska može mu pomoći da smanji ovaj jaz i tako povede poluprovodničku industriju u novom smeru.

Naravno, to može da otvori i novi front u tehnološko-trgovinskom ratu između SAD i Kine. EUV mašine su trenutno jednini pouzdani metod za proizvodnju 5 nm i naprednijih čipova i kao takvom, zabranjen im je uvoz u Kinu zbog sankcija zapada predvođenim Sjedinjenim Američkim Državama.

Upravo tu na scenu stupaju nove Canon NIL mašine za proizvodnju čipova kojima izvoz za Kinu trenutnim trgovinskim ograničenjima nije izričito zabranjen. To, naravno, ne isključuje nova tehnološko-trgovinska ograničenja, s obzirom na to da se Japan pridružio američkim sankcijama prema Kini.

Portparol kompanije Canon odbio je da komentariše za Bloomberg da li će nova oprema biti predmet japanskih izvoznih kontrola.

Litografija nanootiska dugo je obećavala da će ponuditi jeftiniju alternativu optičkoj litografiji, a u prošlosti ovu tehnologiju promovisala su poznata imena u svetu tehnologije Sk Hynix i Toshiba. Canon je sada na potezu da dokaže da je rešio probleme koji su se ranije javljali u vezi sa ovom tehnologijom, kao što je visoka stopa kvarova koja je mučila prethodne NIL entuzijaste.

Da li Canon izaziva ASML i u pogledu prihoda – plodovi skoro decencijskog rada spremni za berbu

Holandski ASML na drugoj strani beleži rast prihoda i narudžbine u pet uzastopnih godišnjih kvartala i glavni je dobavljač EUV mašina za vodeće svetske proizvođače čipova, uključujući i najpoznatijeg – TSMC sa Tajvana. Veldhovenska firma tako očekuje povećanje neto prodaje od 30 posto ove godine.

Akcije Canon firme porasle su za 26 posto ove godine, zahvaljujući širem rastu japanskih akcije i povećane potražnje za opremom za proizvodnju čipova koju su donele aplikacije veštačke inteligencije.

Japanski gigant do sada se fokusirao na proizvode koji se koriste za pravljenje manje naprednih čipova, ali 2014. kupio je firmu Molecular Imprints, pionira u NIL i od tada je proveo skoro deceniju razvijajući ovu tehnologiju. Sada izgleda da plodovi tog rada stižu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi