Izgleda i TSMC dobija SAD dozvolu za nastavak poslovanja u Kini, ali samo na godinu dana

Posle zelenog svetla južnokorejskim kompanijama za nastavak poslovanja u Kini, izgleda i tajvanski TSMC dobija SAD dozvolu za isto, ali samo na godinu dana

Izgleda i TSMC dobija SAD dozvolu za nastavak poslovanja u Kini, ali samo na godinu dana

Nasuprot južnokorejskim kompanijama koje su ove nedelje dobile američku dozvolu za isporuku poluprovodničke opreme u svoje kineske fabrike na neodređeno vreme, navodno i tajvanski TSMC dobija SAD dozvolu za nastavak poslovanja u Kini, ali na period od godinu dana. Vest doduše, nije potvrdila američka administracija, niti sama tajvanska fabrika, već to tvrdi magazin WSJ.

Ukoliko se informacije ispostave kao tačne, to znači da je u aktuelnom tehnološkom ratu između SAD, odnosno zapada i Kine, jedna strana izgleda odlučila da malo popusti nakon što su je analitičari upozoravali da će sankcije napraviti samo kontraefekat.

U ponedeljak smo saznali da su Samsung i SK Hynix stavljeni na američku listu „potvrđenih krajnjih korisnika“ kada je u pitanju uvoz opreme za čipove u Kinu. To im praktično omogućava da izvoze ovu opremu u svoja kineska postrojenja bez specijalnih dozvola od strane SAD. Sada stižu i slične vesti za najvećeg svetskog proizvođača čipova, TSMC, ali u nešto drugačijem svetlu.

Osim toga što će dozvola za ovu kompaniju i njen nastavak poslovanja u Kini navodno važiti samo godinu dana, ona tamo izgleda neće smeti da pravi „nikakva značajna tehnološka unapređenja“. Međutim, nejasno je da li napredak u ovom slučaju znači nadogradnju kapaciteta, unapređenje procesne tehnologije ili i jedno i drugo.

Tako da je i dalje nejasno da li će i TSMC biti stavljen na listu „potvrđenih krajnjih korisnika“ ili SAD jednostavno i dalje ne želi da „rizikuje“ sa trenutno najboljim proizvođačem čipova na svetu i kineskim benefitima koji bi proizašli iz toga.

Za razliku od ove kompanije, južnokorejskim je uz izvoz opreme u Kinu, dozvoljeno i da preduzimaju „manja tehnološka unapređenja“, ali bez kršenja postavljenih smernica, što znači da su sankcije na jedan način itekako aktuelne. To potvrđuje i činjenica da je SAD upozorila ove dve kompanije da ukoliko budu tražile finansijsku pomoć od američke administracije, njihovi poduhvati u Kini dobijaju nova ograničenja.

Podsetimo, poslednjih godina tenzije između SAD, zajedno sa drugim zemljama kolektivnog zapada i Kine na drugoj strani, sve više rastu zbog tehnoloških sankcija koje predvodi američka administracija prema ovoj azijskoj državi. Opravdanje za takav potez bilo je navodno „ugrožavanje nacionalne bezbednosti“ od strane Kine, te su SAD poželele da praktično izbace ovu državu iz svetske poluprovodničke industrije, ograničavajući zemljama i drugim firmama, između ostalog, uvoz opreme koja potiče iz Amerike.

Kina je potom odlučila da uzvrati i uvela sopstvene mere okrenute ka Zapadu, kao što je ograničavanje izvoza elemenata potrebnih za proizvodnju poluprovodnika, čiji je inače najveći svetski izvor. Sankcije su prvobitno usporile kineski razvoj, ali, kako su pojedini analitičari i najavljivali, kineske vlasti su odlučile da ulože mnogo resursa u čip-industriju, što joj je pomoglo da krene napred. O tome svedoče i nedavni uspesi kao što je domaća proizvodnja Kirin 9000s čipsetova, koji su se našli u novim Huawei telefonima, i to izgleda bez EUV litografskih mašina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. sdnenad

    Čist, sramni Fašizam. Iz kog proizlazi ovaj tehnološki Fašizam. Ameri koji su svojevremeno svet preplavili svojim proizvodima i dolarom, propagirajući slobodno tržište, sada pola čovečanstva drže pod kojekakvim sankcijama i bez ikakvog osnova žele da obuzdaju tehnološki i društveni razvoj drugih. Jer im se tako hoće. Jer sebe vide kao višu rasu, elitu, kojoj svi drugi treba da služe. Ista je to logika iz doba robovlasništva i otimanja zemlje domorocima, samo prikrivena i pokrivena medijskom halabukom sa Zapada. Ovakvo ustrojstvo sveta mora pasti, nažalost - to podrazumeva ratove i patnje. IV Rajh je u napadu na čitav svet.

  2. Sass Drake

    Prvo ne valja globalizacija, sad opet ne valja polarizacija...

  3. Dovla_sheen


    View image at the forums

    Izgleda i TSMC dobija SAD dozvolu za nastavak poslovanja u Kini, ali samo na godinu dana​
    Posle zelenog svetla južnokorejskim kompanijama za nastavak poslovanja u Kini, izgleda i tajvanski TSMC dobija SAD dozvolu za isto, ali samo na godinu dana

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/i...ak-poslovanja-u-kini-ali-samo-na-godinu-dana/

    SAD uvele sankcije Kini koje podrzumijevaju da tajvanci i južno-korejci ne smiju da trguju sa Kinom i SAD daju "zelena svijetla" svijetu za trgovinu??? Prsla planeta potpuno.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi