Samsung i SK Hynix dobili SAD dozvolu za isporuku opreme za čipove u svoje fabrike u Kini

Južnokorejske kompanije Samsung i SK Hynix ponovo će moći da koriste američku opremu za čipove u svojim fabrikama u Kini jer su dobile SAD dozvolu za isporuku

Samsung i SK Hynix dobili SAD dozvolu za isporuku opreme za čipove u svoje fabrike u Kini

Kompanije koje su između ostalih, pogodile američke tehnološke sankcije uvedene Kini su i južnokorejske Samsung i SK Hynix jer su morale da traže posebna odobrenja za izvoz opreme za čipove u svoje fabrike u Kini. To se sada menja jer su obe kompanije dobile SAD dozvolu za isporuku poluprovodničke opreme u Kinu na neodređeno vreme bez potrebe za posebnim odobrenjima.

Ovu odluku saopštila je danas predsednička kancelarija Južne Koreje i pomenute dve kompanije, prenosi Reuters.

Potez je iznenađujući, s obzirom na to da su odnosi SAD i Kine u poslednje vreme sve zategnutiji zbog aktuelnih sankcija. Analitičari su očekivali da će Sjedinjene Američke Države produžiti izuzeće koje je dato južnokorejskim proizvođačima čipova na unošenje američke poluprovodničke opreme u Kinu. Međutim, neki analitičari su upozoravali da ova odluka ne bi dugoročno bila isplativa po SAD, posle čega su se pojavile glasine da američka administracija čak razmatra da omogući i TSMC kompaniji da nastavi svoje poslovanje u ovoj azijskoj državi.

Ranije je i sama Južna Koreja tražila od SAD da preispita svoje odluke u vezi sa pravilima koja ograničavaju poslovanje u Kini. Novom odlukom su neizvesnosti u vezi sa poslovanjem i investicijama južnokorejskih kompanija za proizvodnju čipova u Kini znatno ublažene i one će sada moći mirno da traže dugoročne globalne strategije poslovanja, kaže Čoi Sang-mok, sekretar Južne Koreje za ekonomska pitanja.

SAD su već obavestile Samsung i SK Hynix o odluci, ukazujući da je ona stupila na snagu, tvrdi sekretar.

Američko ministarstvo trgovine ažurira svoju listu „potvrđenih krajnjih korisnika“, koja određuje koja pravna lica mogu da uvoze potrebnu tehnologiju, kako bi omogućila firmama Samsung i SK Hynix da nastave svoje poslovanje u Kini. Kada se kompanija jednom uvrsti na listu potvrđenih krajnjih korisnika, više nema potrebe da traži posebno izvozno odobrenje od SAD, kada su u pitanju američki proizvodi.

Obe južnokorejske kompanije, koje su među najvećim proizvođačima čipova na svetu, uložile su milijarde dolara u svoje pogone za proizvodnju poluprovodnika u Kini i logično su pozdravile ovaj SAD potez.

Samsung Electronics proizvodi oko 40 posto svojih NAND fleš čipova u svojoj kineskoj fabrici, dok SK Hynix proizvodi takođe toliko DRAM čipova i oko 20 posto NAND fleš čipova u postrojenjima u Kini. Dve kompanije su zajedno kontrolisale oko 70 posto globalnog DRAM i 50 posto NAND fleš tržišta od kraja juna na ovamo. Sa novom dozvolom, moći će da učvrste i da povećaju svoju ulogu na globalnom tržištu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi