Južna Koreja traži od SAD da preispita pravila o subvencijama za čipove iz Kine

U.S. CHIPS Act, pravila o subvencijama kompanijama za proizvodnju na tlu SAD kojom se žele suprodstaviti Kini, zabrinula je i druge zemlje

Južna Koreja traži od SAD da preispita pravila o subvencijama za čipove iz Kine

Južna Koreja je zatražila od Vašingtona da preispita svoje kriterijume za nove subvencije za čipove, jer je zabrinuta zbog nekih pravila koja ograničavaju investicije u zemljama poput Kine, prenosi Reuters.

U martu, američki trgovinski odsek predložio je pravila koja bi sprečila Kinu i druge zemlje za koje se smatra da su problematične da pristupe sredstvima od 52 milijarde dolara namenjenim za proizvodnju i istraživanje čipova na tlu SAD-a, prema takozvanom U.S. CHIPS Act.

Južna Koreja, koja je vodeći proizvođač čipova i veliki investitor u SAD, zatražila je od Vašingtona da preispita pravilo koje sprečava primaoce američkih subvencija da grade nove objekte u takvim zemljama. Ne samo da ne smeju da grade nove objekte, već i postojeće objekte ne smeju da šire više od 5% ukupnog kapaciteta.

Pravila o subvencijama moraju da popuste kriterijume

Južnokorejska novinska agencija Yonhap rekla je da je Seul tražio da se spomenuti limit poveća na 10%.

“Republika Koreja veruje da ove ‘zaštitne odredbe’ ne bi smele da se sprovode na način koji nameće nerazumni teret kompanijama koje ulažu u Sjedinjene Američke Države”, rekla je Južna Koreja.

Prema SAD-u, ova pravila treba da pomognu tome da Amerika ponovo postane lider u proizvodnji čipova, povećaju zapošljavanje i obezbede ekonomsku i nacionalnu sigurnost.

Samsung je takođe zatražio pojašnjenje pravila kako bi se osiguralo da investicije u Americi neće doneti sa sobom “nepotrebna i nenamerna ograničenja”.

Samsung je investirao milijarde dolara u fabrike čipova u Kini. Pored toga, gradi fabriku čipova u Teksasu koja bi mogla da košta više od 25 milijardi dolara. Grupa koja predstavlja industriju čipova, Semiconductor Industry Association, kaže da mnogi kandidati za subvencije u sklopu U.S. CHIPS Act imaju brojne postojeće objekte u Kini i da je od kritične važnosti da ove kompanije zaštite svoje prošle investicije tako što će osigurati da ostanu komercijalno održive.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi