Kina uzvraća SAD: Uvodi kontrolu izvoza elemenata potrebnih za proizvodnju čipova

Vlasti u Pekingu objavile su da Kina počinje da uvodi kontrolu izvoza galijuma i germanijuma, elemenata potrebnih u proizvodnji silicijumskih čipova

Kina uzvraća SAD: Uvodi kontrolu izvoza elemenata potrebnih za proizvodnju čipova

Ministarstvo trgovine u Kini izdalo je saopštenje kojim najavljuje da Kina uvodi kontrolu izvoza elemenata potrebnih u proizvodnji čipova i drugih elektronskih komponenata, piše TheRegister.

Tako će galijum i germanijum, ali i neka hemijska jedinjenja koja ih sadrže kao što su indijum galijum arsenid, fosfor germanijum cink i drugi biti na listi ograničenja izvoza. To znači da će svako ko želi da izvozi ove elemente iz Kine prvo morati da traži, i potencijalno dobije, dozvolu za izvoz od nadležnog ministarstva.

U saopštenju piše da je ta mera neophodna kako bi se “očuvali nacionalna bezbednost i interesi Kine”, a na snagu stupa od 1. avgusta. Potez Kine deluje kao odgovor na sankcije prema ovoj državi i njenoj industriji poluprovodnika koje predvodi SAD, a pridružile su joj se Japan i Holandija.

Oba elementa na koje je su kineske vlasti stavile kontrolu izvoza su materijali čiji je Kina najveći globalni izvor.

Prema Alijansi za kritične sirovine, 60 posto zaliha svetskog germanijuma nalazi se u Kini, dok ostalih 40 odsto zajedno imaju Rusija, Finska, Kanada i SAD. Situacija sa galijumom je još ozbiljnija jer čak 80 procenata njegovih zaliha stiže iz ove zemlje, dok se jedinjenje galijum-arsenid koji se najčešće koristi u čipovima, proizvodi samo u nekoliko kompanija u svetu, od kojih je samo jedna evropska.

Tehnološko-tržišni rat: Kina uzvraća sankcijama koje predvodi SAD u polprovodničkoj industriji

Nova mera Kine stiže posle niza sankcija koje su pokrenule Sjedinjene Američke Države po pitanju napredne proizvodnje čipova u Kini. SAD je uspela da obezbedi izuzeće i nekih ne-američkih kompanije od izvoza opreme potrebne za proizvodnju čipova u Kinu.

Sankcijama su se pridružile Holandija i Japan, a Holandija je prošle nedelje uvela nova, dodatna ograničenja na izvoz poluprovodničke opreme i proizvoda ka Kini „u interesu svoje nacionalne bezbednosti“. Na taj način samo je pojačala efekat nedavno najavljenog novog talasa sankcija od strane SAD. Kina je tada pozvala Holandiju da ne zloupotrebljava izvozne kontrole i ne ometa bilateralnu saradnju dve države.

Međutim, ova azijska zemlja je odlučila da ne prepusti stvari slučaju i na zapadni potez dala snažniji odgovor, ograničavajući izvoz bitnih elemenata u poluprovodničkoj industriji. Ovo nije prvi potez koji je Kina povukla, već je kao odgovor na jednu od niza mera koje je SAD uvela, odlučila i da zabrani kupovinu i upotrebu američkih Micron čipova u ključnoj infrastrukturi, sa obrazloženjem da nisu prošli bezbednosnu reviziju.

Analitičari su upozoravali SAD da će sankcije izazvati probleme, ne samo kako oni žele – Kini, već i celoj poluprovodničkoj svetskoj industriji, uključujući tu automatski i američke proizvođače i dizajnere. Naprotiv, to bi možda nateralo Kinu da sama unapredi svoju proizvodnju čipova ne zaviseći od opreme iz drugih zemalja.

Trenutno izgleda kao da se predviđanja nekih od analitičara polako, ali sigurno ostvaruju jer sada postoji problem nabavke sirovog materijala.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi