Najnovija revizija Nvidia RTX 4080: brža memorija i manja potrošnja

Prema informacijama koje ne dolaze od insajdera čuli smo da će nova zamalo flagship grafika imati nešto bržu memoriju i manju potrošnju, nego što se to nagoveštavalo u inicijalnim najavama.

Jedan od najpouzdanijih insajdera kada je kompanija NVIDIA u pitanju, na Twitter mreži poznat kao kopite7kimi naveo je specifikacije za RTX 4080, novu generaciju NVIDIA grafičkih karti koju pokreće Ada Lovelace arhitektura. Za razliku od prethodno procurelih informacija, izgleda da je NVIDIA odlučila da pojača brzinu memorije, ali i da zadrži TDP na dosta nižim vrednostima.
Prema onome što je do sada potvrđeno sa nekoliko strana, RTX 4070, 4080 i 4090 trebale su da koriste 21 Gb/s memorijske module GDDR6X tipa. To je početkom ovog meseca navedeno na Micron sajtu. Međutim, izgleda da će 4080 imati 23 Gb/s, kao i flagship model RTX 4090.
kopiteRTX.jpg
Još jedna velika promena je TBP – ukupna potrošnja ploče – GPU sa memorijom, kontrolerima i svim integrisanim kolima, koja se menja, otprilike na nedeljnom nivou. Inicijalne informacije su nagoveštavale vrednosti od 450 W, ali kopite7kimi kaže da će potrošnja biti 340 W, umesto najavljenih 450 W, što je veoma blisko podrazumevanoj potrošnji RTX 3080 Ti od 350 W.
Ostatak specifikacija RTX 4080 samo potvrđuje ono što već znamo: AD103 GPU, 9.728 CUDA jezgara i 16 GB memorije sa 256-bitnom magistralom. U međuvremenu, Micron je na svom sajtu izlistao i GDDR6X brzine 24 Gb/s, koja bi mogla da se nađe u novoj generaciji Titan grafičke karte, za koju se pretpostavlja da će imati 48 GB pomenute GDDR6X memorije, 18.176 CUDA jezgara i potrošnju veću od 99% računara u Srbiji – cores 800 W
S obzirom na to da se vreme predstavljanja približava, ne čudi mnogo što malo malo, pa dobijemo neke informacije koje slučajno izađu van NVIDIA kruga tajni. Kao i uvek, u većini ovih informacija ima dosta istine, ali i dosta nagađanja, pa ćemo tačne specifikacije saznati na dan premijere – za koji mesec.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi