Micron najavio GDDR7 memoriju za sledeću godinu

Američka kompanija Micron najavila je da će u prvoj polovini sledeće godine zvanično predstaviti svoju prvu GDDR7 memoriju za čipove sledeće generacije

Micron najavio GDDR7 memoriju za sledeću godinu

Kompanija za dizajniranje čipova Micron saopštila je juče da će tokom sledeće godine predstaviti novi tip memorije za procesore sledeće generacije – GDDR7, objavio je Tom’s Hardware. Ova vrsta memorije obećava bolje performanse nego GDDR6 i GDDR6X, ali samim tim zahteva i potpuno nove memorijske kontrolere.

Novi G7 proizvod sledeće generacije biće zasnovan na vodećem “node 1” proizvodom procesu, u industriji poluprovodnika, rekao je izvršni direktor kompanije Micron Sandžaj Merotra.

Nova GDDR7 SGRAM biće sledeća generacija jako brze memorije za GPU jezgra koja će se koristiti za neke od najboljih grafičkih karti na tržištu, ali i za uređaje koji zahtevaju visoki propusni opseg, a ne moraju nužno imati skupu HBM3 memoriju.

Krajem prošle godine i južnokorejski Samsung je najavio svoju memoriju GDDR7 generacije, a predviđa da će ona ponuditi brzine prenosa podataka u rasponu do 36 Gbps.

Ranije ove godine, kompanija Cadence otkrila je da će GDDR7 memorija koristiti PAM3 signalizaciju, koja podrazumeva veći propusni opseg bez komplikacija i veće potrošnje energije u odnosu na prethodnu generaciju koja koristi PAM2 ili NRZ kodiranje.

Naravno, formalno uvođenje nove vrste memorije, ne znači nužno i njeno momentalno komercijalno usvajanje. S obzirom na to da GDDR7 koristi potpuno drugačije kodiranje u odnosu na ranije generacije, biće potrebni novi kontroleri i za GPU jezgra.

Iako Nvidia, AMD i Intel treba da predstave svoje grafike naredne generacije sledeće i 2025. godine, ne zna se da li će one koristiti novi tip memorije, što ćemo videti tek po njihovom izlasku ili eventualnoj zvaničnoj najavi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi