Bitcoin opet surfuje, a vrh talasa ovaj put visok je preko 68 hiljada dolara

Impresivan nivo vrednosti Bitcoin je dosegao 4. marta i premašio cifru od 68 hiljada dolara, što je ujedno i najviši nivo u poslednje dve godine

Bitcoin opet surfuje, a vrh talasa ovaj put visok je preko 68 hiljada dolara

Cena najpoznatije kriptovalute Bitcoin dostigla je vrhunac od 68.580 dolara, penjući se juče tako na svoj dvogodišnji maksimum. Trenutna cena kreće se na nivou od oko 65.000 dolara, a u tom kontekstu treba znati da je Bitcoin poslednji put zabeležio rekord od 68.999,99 dolara u novembru 2021. godine.

Ovaj rast predstavlja skok od 50 posto vrednosti najveće kriptovalute na tržištu tokom ove godine, a najveći deo ovog rasta dogodio se u poslednjoj nedelji februara, istovremeno sa značajnim prilivima u Bitcoin fondove na američkim berzama. Lansiranje spot Bitcoin fondova na tržištu SAD omogućio je pristup većim igračima i ponovo pokrenuo veliki entuzijazam i zamah koji podseća na rekordni nivo iz 2021. godine, piše Reuters.

U poslednjoj nedelji februara, neto prilivi u deset najvećih američkih spot Bitcoin fondova iznosili su impresivnih 2,17 milijardi dolara, a više od polovine usmereno je prema iShares Bitcoin Trust koji je pod okriljem najvećeg investicionog fonda BlackRock, prema LSEG podacima.

S obzirom na ovaj snažan rast, mali rivali ove kriptovalute takođe su privukli pažnju, pokazujući potencijal za lansiranje fondova kojima se trguje na berzi i povećanje priliva kapitala. Ovaj etar manjih kriptovaluta doživeo je rast od 50 posto od početka godine, i do 1. marta se držao dvogodišnjeg maksimuma od 3.518 dolara.

Rast Bitcoina i drugih kriptovaluta odvija se paralelno sa rekordnim padom vrednosti na tradicionalnim berzama kao što je japanski Nikkei, S&P 500 i Nasdaqa, što ukazuje na podršku kriptovalutama u okruženju gde cena akcija može naglo varirati u kratkom vremenskom intervalu (volatilnost).

Trgovac i predsednik analitičke firme Spectra Markets Brent Doneli naglašava da je Bitcoin tehnološki proksi, jer njegova vrednost i kretanje cene prate opšte promene u tehnološkom sektoru i da je sam Bitkoin pokazatelj visoke volatilnosti i „termometar likvidnosti”.

Na taj način vraćamo se na tržište u stilu 2021. godine kada su svi sektori beležili rast, kaže on.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi