Banke propadaju, Bitcoin sve bliži 30.000 $

Usred ozbiljnog finansijskog kolapsa nekoliko banaka u SAD i švajcarske Credit Suisse, vera u kriptovalute se polako vraća, a sa njima raste Bitcoin cena.

Banke propadaju, Bitcoin sve bliži 30.000 $

S obzirom na to da je Bitcoin poslednjih dana zabeležio ozbiljan rast, pokrenut globalnom finansijskom situacijom, posebno problema u globalnom bankarskom sistemu, očekuje se skok cene ove kriptovalute na 30.000 dolara.

Najveća kriptovaluta na svetu je od 8. marta do danas ostvarila rast od 25%, jer su se tada prvi put pojavili znaci problema oko  Silicon Valley banke, koja je u međuvremenu propala i pokrenula probleme koji su se preneli na druge zajmodavce, piše Bloomberg.

Nova vrednost Bitcoin kriptovalute iznosi malo preko 28.000 USD, što je najviši nivo od juna prošle godine kada je serija implozija unutar samog prostora digitalnih sredstava potresla industriju i izvršila pritisak na cene.

Analitičari kažu da bi neki investitori mogli naći izlaz u ideji da su Bitcoin i druga digitalna sredstva van domašaja regulatora i da su izvan finansijskog sistema, što ih na neki način izoluje od problema koji utiču na širi bankarski sektor.

Tri američka zajmodavca — Silicon Valley, Silvergate Capital i Signature banka upletena su u aktuelnu problematiku. Kriza poverenja proširila se i na Evropu, gde je tokom vikenda UBS Group AG pristao da kupi Credit Suisse Group AG za više od 3 milijarde dolara u dogovoru u kojem je posredovala vlada švajcarske, što je sve dalo dodatni vetar u leđa rastu cene Bitcoin kriptovalute.

Bitcoin zagovornici koriste ovu situaciju da ukažu na druge prednosti ove kriptovalute kao razlog za zadržavanje sredstava u ovom okruženju, uključujući i to da bi se potencijalno mogao koristiti kao zaštita od inflacije zahvaljujući ograničenoj ponudi. Ipak, istorija ne ide u korist tim tvrdnjama jer je u poslednje dve godine, tokom kojih su cene života naglo porasle Bitcoin izgubio više od 50% svoje vrednosti.

Bez obzira na uzrok, Bitcoin i druge kriptovalute skaču više, a psihološka granica postavljena na 30.000 dolara ostaje ključna za najveću kriptovalutu. Ako ništa drugo, okrugli brojevi imaju tendenciju da budu psihološki važni za investitore. U intervjuu za Bloomberg News prošle godine, osnivači Three Arrows Capital ukazali su na 30.000 dolara kao vrlo bolnu tačku za njihov fond kada je cena Bitcoin-a pala ispod tog nivoa.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. BTC ide na <10k

    it's programmed

  2. Cineman

    Očekujem u drugoj polovini godine veliki pad BTC.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi