BMW sprema autonomnu vožnju u Evropi za narednu godinu

BMW će od 2024. godine omogućiti autonomnu vožnju (bez ruku) u Velikoj Britaniji na različitim modelima, pružajući vozačima novi nivo autonomije u vožnji

BMW sprema autonomnu vožnju u Evropi za narednu godinu

Početak 2024. godine biće značajan za BMW vozače u Velikoj Britaniji. Nemački proizvođač je najavio da će omogućiti autonomnu vožnju (bez ruku) na određenim predstojećim modelima.

Nove serije 5, uključujući i električni i5, kao i veliki električni sedan i7 i električni SUV iX, biće opremljeni ovom funkcionalnošću, izjavio je Met Bejkon, šef proizvodnje za velike modele BMW-a u Velikoj Britaniji, za Autocar.

Ovo je moguće zbog novih propisa u Velikoj Britaniji koji omogućavaju vozačima da skinu ruke sa volana, pod uslovom da su i dalje koncentrisani na put. Ova vrsta autonomije se često naziva Nivo 2+.

Motorway Assistant – sistem za autonomnu vožnju

BMW sledi korake kompanije Ford, koji takođe u Velikoj Britaniji uvodi svoj BlueCruise sistem vožnje bez ruku u svoj električni USV Mustang Mach E. Sistem koji BMW uvodi se u Americi zove “Highway Assistant”, dok će se u Velikoj Britaniji zvati “Motorway Assistant”.

Ova funkcija je deo Professional paketa asistencije u vožnji, dostupna u novoj seriji 5 zajedno sa Tech Pack Plus, koji uključuje adaptivnu kontrolu krstarenja i centriranje u traci.

BMW, ipak, još uvek nije utvrdio da li će sistem biti dostupan kao mesečna pretplata, kao što je to slučaj sa Fordom, ili će kupci morati da plate samo jednom prilikom kupovine novog automobila. Dodatni trošak je delimično namenjen za plaćanje licence za visoko definisane mape, koje pomažu u preciznijem lociranju automobila, rekli su iz kompanije.

Tačni putevi na kojima će sistem raditi još uvek nisu određeni, ističe Bejkon, iako je minimalni zahtev da to budu dvostrane saobraćajnice. Automobil će vas upozoriti ako se nađete na putu koji ne ispunjava sve uslove.

BMW će znati da li obraćate pažnju na put preko kamera postavljenih na informativnom ekranu ispred vas. Sistem će moći da menja trake umesto vas kad smatra da je potrebno, ali ćete vi morati da potvrdite taj manevar tako što ćete pogledati u odgovarajući retrovizor.

Uskoro sistem: od adrese do adrese

Kompanija kaže da planira da proširi ovu autonomiju i da doda “od-adrese-do-adrese” funkciju autonomne vožnje na svojim novim EV modelima, ali tek od 2025. godine.

U međuvremenu, očekuje se da će Porsche ponuditi Nivo 2+ vožnju bez ruku, ali da će vozači morati da gledaju na put, na svom novom električnom Macanu koji stiže sledeće godine. Sličnu tehnologiju već neko vreme razvija i Mercedes.

Očigledno je da ove kompanije ima razvijenu tehnologiju, ali da implementacija podjednako zavisi od regulacija na nivou države. Velika Britanija je nedavno uvela nove propise, što je BMW odmah iskoristio da ponudi nove usluge uz svoja vozila. To znači i da novi propisi u drugim zemljama Evrope takođe mogu da znače da će BMW vozači uskoro moći da „dignu ruke“ i tako „voze“ svoje automobile.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi