BMW Panoramic Vision je ekran koji zauzima celu širinu vetrobrana i menja komandnu tablu

Nova Panoramic Vision tehnologija prikaza bitnih informacija se očekuje u novoj klasi električnih modela automobila koji će se prodavati od 2025. godine.

BMW Panoramic Vision je ekran koji zauzima celu širinu vetrobrana i menja komandnu tablu

Ako malo razmislite, komandne table automobila, smeštene ispod nivoa volana od vas zahtevaju da skrećete pogled s puta kako biste videli bitne informacije. Novi BMW Panoramic Vision ekran ima cilj da bitne informacije pomeri do visine očiju.

Dosad smo već viđali heads-up displeje koji su prikazivali neke od ključnih informacija ja samom vetrobranu ili manjem delu ispod njega, a BMW Panoramic Vision ima malo drugačiji pristup problematici. Ovaj ekran se nalazi na celoj širini vetrobrana, što mu omogućava da prikazuje nemali broj bitnih informacija, a ne zahteva da vi sklanjate oči s puta.

Super je i opcija da vozač može sam da bira šta će se prikazivati na Panoramic Vision ekranu, a opcije uključuju brzinu, vreme i pesmu koja se trenutno reprodukuje. Prednost ovog ekrana je korišćenje jakog svetla koje kontrira tamnoj pozadini, tako da je prikaz uvek jasan kada želite da pogledate.

Panoramic Vision je nova generacija heads-up ekrana

BMW je prvi put pominjao novi heads-up displej kada je najavio koncept „i Vision Dee“ na ovogodišnjem CES sajmu u januaru. Međutim, u toj iteraciji, informacije su se digitalno pojavljivale direktno na vetrobranskom staklu. Nasuprot tome, Panoramic Vision displej je podignuta ivica koja je ugrađena preko dna vetrobranskog stakla. U prevodu, ako vas udari kamenčić na autoputu i naprsne vam vetrobran, bolje bi bilo da plaćate kasko osiguranje.

Još uvek nema reči da li će neka od drugih funkcija prikazanih u i Vision Dee modelu uskoro doći do modela koji se zaista prodaju, a tu pre svega mislimo na interaktivnu komunikaciju u kojoj je BMW izjavio da je „razvijen prirodni i emocionalni odnos između čoveka i mašine“ i animirane izraze lica. Ruku na srce, to je i Mark Zukerberg rekao za svoj metaverzum

NEUE KLASSE 2025. godine

Panoramic Vision displej će početi da se prikazuje u prvim modelima NEUE KLASSE (Nova klasa) BMW električnih automobila od 2025. godine. Prema BMW-u, dodatne karakteristike BMW-a iDrive će biti uključene u NEUE KLASSE, a za te informacije ćemo verovatno morati da sačekamo IAA Mobility 2023 sajam u Minhenu ovog septembra.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Cineman

    Sad kad dignu cenu za nekih 5K samo zbog tog ekrana.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi