Boston Dynamics vas moli da ne stavljate oružje na njihove robote

U otvorenom pismu ove i pet srodnih kompanija ističe se zabrinutost za upotrebu komercijalnih robota koji su postali široko dostupni.

Boston Dynamics i nekoliko drugih kompanija koje se bave robotikom objavile su otvoreno pismo u kojem se moli da se prestane sa naoružavanjem „robota za opštu upotrebu“. Fokus pisma je uglavnom na neovlašćenoj javnoj upotrebi njihovih robota.
U pismu pod naslovom „Roboti opšte namene ne bi trebalo da budu naoružani“, šest kompanija (Agility Robotics, ANYbotics, Boston Dynamics, Clearpath Robotics, Open Robotics, Unitree Robotics) izražava zabrinutost zbog „rizika od štete i ozbiljnih etičkih pitanja“ od strane naoružavanje njihovih proizvoda opšte namene, strahujući da će to „narušiti poverenje javnosti u tehnologiju“, prenosi ArsTechnica.
Sa svoje strane, proizvođači robota pišu: „Obećavamo da nećemo naoružavati naše napredne pokretne robote opšte namene ili softver koji razvijamo koji omogućava naprednu robotiku i nećemo podržavati druge da to učine.“
Unosna godina
Protekla godina je bile veoma interesantna za improvizovano robotsko oružje. Tokom ruske invazije na Ukrajinu, vesti o improvizovanim bombarderima napravljenim od DJI dronovima i municije su obišle društvene mreže. A u julu se pojavio video na kojem je na leđa Unitree robota-psa nakačena automatska puška, što je kod publike izazvalo dvojake komentare, uključujući i strah od „distopijske noćne more“ u štampi.
AlexanderAtamanov.jpg
Izvor: Alexander Atamanov
Čini se da se otvoreno pismo indirektno odnosi na ove nedavne medijske događaje, u kome se kaže: „… sada osećamo novu hitnost u svetlu sve veću zabrinutosti javnosti poslednjih meseci izazvane malim brojem ljudi koji su objavili svoje improvizovane napore da se naoružavaju komercijalno dostupni roboti.”
Specifičan fokus pisma na „robote opšte namene napredne mobilnosti“ ostavlja prostor za tumačenje u vezi sa specijalnim robotima dizajniranim za ratovanje ili sprovođenje zakona, koje obraćanje ne pokriva. Umesto toga, oni se prvenstveno obraćaju javnosti u vezi sa javnom upotrebom „široko dostupnih“ robota i pozivaju vladu da kreiraju regulative: „Pozivamo kreatore politike da rade sa nama na promovisanju bezbedne upotrebe ovih robota i da zabranimo njihovu zloupotrebu.“
Boston Dynamics je ranije isporučivao robote policijskim snagama za upotrebu bez naoružanja, što je izazvalo reakciju u Njujorku prošle godine, iako je ugovor firme sa njujorškom policijom zabranjivao korišćenje robota Spot kao oružja. Po ovom pitanju, pismo predstavlja značajan izuzetak od svog obećanja: „Da budemo jasni, mi ne dovodimo u pitanje postojeće tehnologije koje nacije i njihove vladine agencije koriste da bi se branile i podržavale svoje zakone.“

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi